A
andrzejon
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witajcie,mam taką mały problem,a mianowicie mieszkamy w domu który jest jeszcze zapisany na babcię która nie żyje.Babcia miała 7-mioro dzieci,6 osób nadal żyje za granicą,ja jestem synem 7 osoby która zmarła.Po śmierci babci nie była zrobiona sprawa spadkowa.Teraz jak chciałem coś zrobić przy domu to okazało się że dom jest na babcię(sprawdzone w księgach wieczystych i starostwie),ale podatek od nieruchomości był na moją mamę(która zmarła).Teraz chcę zrobić z tym wszystkim porządek.Całe rodzeństwo mojej mamy powiedziało że zrzeknie się praw do domu.Jak wyczytałem to te 6 osób się zrzeknie to będzie traktowane jako darowizna?
Inną kwestią jest to czy można jakoś to obejść?wg prawa po 6 miesiącach od śmierci automatycznie nabywają praw spadkowych,ale doczytałem że jeśli nie wiedzieli o pewnych sprawach to terminie można się zrzec spadku.Wtedy zostaje tylko ja i otrzymałbym spadek po babci i nie musiałbym płacić chyba podatku od spadku.Dobrze myślę?
Nadmienię,że mieszkam w tym miejscu od 44 lat,płacimy podatki,remontujemy dom itd.
Inną kwestią jest to czy można jakoś to obejść?wg prawa po 6 miesiącach od śmierci automatycznie nabywają praw spadkowych,ale doczytałem że jeśli nie wiedzieli o pewnych sprawach to terminie można się zrzec spadku.Wtedy zostaje tylko ja i otrzymałbym spadek po babci i nie musiałbym płacić chyba podatku od spadku.Dobrze myślę?
Nadmienię,że mieszkam w tym miejscu od 44 lat,płacimy podatki,remontujemy dom itd.