Spadek po Babci

• Autor wątku Autor wątku szostak_koronny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szostak_koronny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Uprzejmie prosze o radę.
8 lat temu zmarla moja Babcia,ktora pozostawila po sobie dom z dzialka. Ja bylam wowczas niepelnoletnia i nie zainteresowana cala sprawa majatkowa. Nie bylo zadnego testamentu ani aktu notarialnego przekazujacego nieruchomosc rodzinie ani osobom trzecim.
Teraz - kiedy mam 26 lat i nie mieszkam z rodzicami, dowiaduje sie,ze mieszkanie po Babci zostalo sprzedane przez moja Mame a ja - nie dostalam z tego ani grosza. Czy nic mi sie prawnie po Babci nie nalezy? Jak to wyglada od strony regulacji prawnej? Dziekuje z gory za odp.
Pozdrawaim

Ostatnia edycja:
należy się pani po babci cześć i pamięć - 1 listopada na cmentarz przynajmniej;

a skoro mama sprzedała, to chyba dysponowała prawem do tego mieszkania, nie?

bo inaczej co by sprzedała;p

Jasne,ze zrobila to legalnie-przeciez zalatwiala to i uprawomocnila...jestem tylko ciekawa czy rzeczywiscie nic mi sie nie nalezy z calego tego rwetesu-o ile pamietam Babcia sobie tego zyczyla,ale Mama jakoby zapomniala o Babci zyczeniach...nie udokumentowanych nigdzie...;/
A to,ze ktos pyta o spadek Babci nie znaczy,ze nie zywil szacunku dla Babci czy nie pamieta o jej gorbie:)
Pozdrawiam

a nic bacbia nie mówiłą o mnie?

może mi też się należy coś?

prosze sprawdzić, czy nic nie mówiła o mnie....

No tak-syndrom prawnika - moglam sie spodziewac...;/ Sluchaj no, kabotynie, o ile to slowo miesci sie w zasobie kpin jakie masz w zanadrzu dla ludzi,wyksztalconych w innych dziedzinach niz prawo. Nawet jesli dla ciebie,jakies pytanie wydaje sie smieszne to moglbys laskawie-jesli juz przesiadujesz na powyzszym forum, uchylic zwyklym zjadaczom chleba rabka tajemnicy,swojej niekonczacej sie skarbnicy madrosci i laskawie znizyc do poziomu jakiegos ignoranta odpowiadajac mu a nie kpiac sie i nabijajac. Podobno prawdziwa wielkosc jest skromna...ale jak widac na drugi moj post tez nie potrafisz odpowiedziec i ograniczyles sie jedynie do zmycia mnie durnymi zarcikami. dzieki -po to zylam.
Z POWAZANIEM...

ale ja poważnie pytałem?

odpowiedziałem na Twój inny post, bardziej sensowny, na który nie ma 55.000 odpowiedzi na tym forum

6 lat temu byłaś pełnoletnia! Spadkobiercą Twojej babci była Twoja matka (i ewentualnie inne dzieci babci). Wnuki w tym wypadku nie są spadkobiercami ustawowymi. Jeżeli Twoja matka sprzedała nieruchomość to musiała być jej włascicielem a więc jakaś sprawa spadkowa była przeprowadzona.

Powrót