Spadek po babci

• Autor wątku Autor wątku Szymongdynia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szymongdynia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam ma pytanie bo dziś dzwoniła moja Ciocia żeby mam 6 miesięcy po śmierci mojej babcia zrzec się spadku, bo niby ma długi, mieszkanie i dużą działkę . I mówiła jeśli tego nie zrobię te te długi przejdą na mnie i kuzynostwo bo ona jako córka się zrzekła i jest jedną żyjącym dzieckiem mojej babci. I teraz moje pytanie czy mam brać jako to żart ? Bo może chce sprzedać wszystko po mojej babci i żeby mnie nie spłacać bo mój Tata nie żyje syn mojej babci ? I czy sam mogę się dowiedzieć o tym czy moja babcia miała zadłużenie ? I w jakiej wysokości bo wątpię żeby miała większe zadłużenie niż wartość mieszkania i działki

Zrzec sie spadku nie mozesz bo babcia juz nie zyje. Mozesz odrzucic spadek - masz na to 6 miesiecy w Twoim przypadku od smierci babci. Ale mozesz tez przyjac spadek z dobrodziejstwem inwentarza i odpowiadac za dlugi tylko do wysokosci majatku babci.

Szymongdynia napisał:
mam 6 miesięcy po śmierci mojej babcia zrzec się spadku, bo niby ma długi, mieszkanie i dużą działkę

Dla uściślenia, nie od śmierci babci, tylko od daty dowiedzenia się o odrzuceniu spadku przez spadkobiercę dziedziczącego w pierwszej kolejności (czyli przez np. dzieci Twojej babci).

Jak pisze przedmówca - jak masz wątpliwości to przyjmij spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Skoro babcia pozostawiła po sobie mieszkanie i dużą działkę to być może ich wartość przewyższa długi.

Powrót