Spadek po ciotce

• Autor wątku Autor wątku ela06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ela06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zmarła siostra mojej mamy i jej mąż wystąpił do sądu o stwierdzenie nabycia spadku (byli bezdzietni, mieli testamenty, w razie śmierci męża dziedziczyła ciotka i w razie śmierci ciotki dziedziczył jej mąż, a po ich śmierci jego siostrzeniec). Teraz zmarł mąż ciotki, a sprawa w sądzie o nabycie spadku jeszcze nie została zakończona czyli będzie zawieszona ze wg na śmierć wnioskodawcy. Jeżeli siostrzeniec męża ciotki przyjmie spadek nie będzie problemu (odziedziczy mieszkanie). Ale jeżeli odrzuci spadek a siostra mojej mamy i jej mąż zostawili długi, to wtedy będzie trzeba odrzucić spadek. Nie wiem więc jak wyglądają teraz w świetle prawa - terminy. Ciotka zmarła w kwietniu, a jej mąż w styczniu tego roku czyli 2021. Jak fakt toczącej się od kwietnia 2020 roku sprawy w sądzie, wpływa na termin odrzucenia w razie czego spadku po ciotce? Jeżeli siostrzeniec jest ujęty w testamencie jako spadkodawca, to od daty kiedy on odrzuciłby spadek będzie liczone pół roku? Od śmierci mojej ciotki minęło 9 miesięcy. Ten termin 6 miesięcy będzie liczony od śmierci jej męża czyli od stycznia, czy od decyzji spadkobiercy, który ma 6 miesięcy na podjęcie decyzji czy przyjmuje spadek czy odrzuca? A może jako, że moja ciotka zmarła 9 miesięcy temu, to termin 6 miesięcy dla mnie minął? Moja mama nie żyje, więc ja i moja siostra wchodzimy tak jakby w jej miejsce. Bardzo proszę o informację dotyczącą tych terminów, bo teraz to dla nas najważniejsze. Dziękuję za informacje.

Powrót