Spadek po dziadkach gdy ojciec zmarł wcześniej

• Autor wątku Autor wątku kamarria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamarria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Kilka lat temu zmarł mój dziadek mając dwoje dzieci:wujek i ciotka (mój ojciec to trzecie dziecko dziadka,ale zmarł tragicznie 26 lat temu).

Jeszcze za życia dziadek sporządził testament i przepisał dom na jedno dziecko, na wujka. Wujek spłacił z domu swoją siostrę spisując jakąś umowe.

Jakieś 2 tygodnie temu zmarła babcia, i pytanie brzmi czy mi i mojemu bratu należy się jakiś spadek lub jakaś jego cześć w przypadku gdy mój ojciec nie żyje??
Chcielibyśmy wiedzieć czy mamy prawo do części ojca??
Proszę o konkretną odpowiedź.
Proszę o pomoc.

Skoro dziadek powołał testamentem swojego spadkobiercę - wujka, to pozostali spadkobiercy mieli do tego wujka roszczenie o zachowek. W chwili śmierci dziadka wasz ojciec już nie żył więc wy (jego dzieci) weszliście w jego prawa do dziedziczenia po dziadku. Z roszczeniem o zachowek mogliście wystąpić w ciągu 3 lat od otwarcia testamentu. Kiedy testament został otworzony?

Jesteście również spadkobiercami po babci, dziedziczycie ustawowo udział, który by przypadł waszemu ojcu gdyby żył. Czy babcia miała jakiś majątek w chwili śmierci? Czy ten dom, który dziadek zapisał w testamencie wujkowi był wyłączną własnością wujka czy też była to wspólność ustawowa dziadka i babci? Dziadek mógł zapisać testamentem tylko to co było jego własnością. Nie mógł rozporządzić udziałem babci.

Dziękuję za odpowiedź. Widzę, że jednak dużo szczegolów nie znam i musze je ustalić. Okazało się jednak, ze testamentu żadnego dziadek nie spisywał, tak przyjęli, ze dom bedzie należał do wujka wiec on spłacił swoją siostrę i spisał z nia umowę,..nie byliśmy o niej z bratem powiadomieni,nawet nie wiem czy ta umowa ma jakąś moc prawną,nie uwzgledniono przy tym naszego zmarlego ojca..zadne wczesniej postepowanie spadkowe sie nie odbywało bo bylisbysmy chyba z bratem o tym fakcie powiadomieni,..

Jesteście spadkobiercami po dziadku. Trzeba przeprowadzić sprawę spadkową po dziadku. Musisz sprawdzić w sądzie właściwym dla ostatniego miejsca zamieszkania dziadka czy odbyła się po jego śmierci sprawa o stwierdzenie nabycia spadku. Jeżeli nie to trzeba taki wniosek złożyć do sądu. Możesz to zrobić ty. Odziedziczyłeś po dziadku 1/6 udziału w spadku, twój brat też. A potem rozmowa z wujem na temat spłaty was lub jeżeli się na to nie zgodzi, niestety sprawa w sądzie o dział spadku.

Warto byłoby też połączyć sprawę spadkową po dziadku ze sprawą spadkową po babci.

dziękuje :)! musze pojezdzic po rodzinie i zebrac akty urodzenia ślubu,zgonu itd a potem złożyć wniosek w Sądzie

Proszę o pomoc, chce złozyc wniosek z bratem do sądu o stwierdzenie nabycia spadku po dziadkach (część nalężaca nam się po zmarłym ojcu) . Spadkobiercami są jeszcze siostra i brat ojca.Czy kazdy ma złozyc wniosek oddzielnie wraz ze swoimi załącznikami(skroconymi aktami narodzin i malzenstwa w przypadku ciotki)?
Jak ma przebiegac ten proces, czy mamy z bratem zlozyc wniosek, dołaczyc swoje akty urodzenia,oraz akty zgodnu ojca i dziadków,powiadomic ciotke i wujka i oni wtedy sami beda musieli doniesc swoje akty cywilnei zlozyc swoj wniosek?
Chce uniknąc proszenia ich o te akty cywilne.
Proszę o pomoc, kto powinien zlozyc wniosek, czy wystarczy jedna osoba,czy wszyscy razem,kto musi jakie zalaczniki doniesc i w ktorym momencie.
Pozdrawiam

i czy skoro sprawa ma byc o spadek po dziadkach to czy oboje trzeba wymienic ich w jednym wniosku razem?

Wniosek o nabycie spadku po dziadkach możesz złożyć Ty.
Koszt wniosku, to 50 zł, ale z racji, że postępowanie będzie zaróno po babci jak i po dziadku, to opłata jest razy dwa.

We wniosku siebie piszesz jako wnioskodawcę, oraz
jako uczestników wymieniasz ciocię, wujka i brata

Do wniosku dołanczasz:
- akt zgonu babci i dziadka,
- akt zgonu Twojego ojca,
- akt urodzenia Twój i Twojego brata,
- akt urodzenia wujka,
- akt urodzenia cioci, a jeśli jest ona zamężna, to zamiast aktu urodzenia trzeba załączyć akt jej ślubu
każdy akt, to 22 zł w USC --> tutaj możesz przeczytać jak uzyskać odpisy aktów stanu cywilnego

A tutaj masz wzór wniosku o stwierdzenie nabycia spadku

Wniosek składa się tylko jeden, czyli wujostwo wniosków już nie składa, a jeśli oni złożyli pierwsi, to Ty już nie musisz składać swojego.

Dziękuje :) a czy przypadkiem nie moge złożyc tego wniosku wspolnie z bratem, a jako uczestnikow wymienic wujka i ciotkę ?

Czy brat jest wymieniony jaki wnioskodawca czy uczestnik, to w praktyce nic nie zmieni. I tak odziedziczy to co mu się należy i tak.

Jestem juz po rozprawie, czekam na uprawomocnienie wyroku. Sąd wskazał w części ułamkowej ile komu przypada. Na wyznaczenie terminu od momentu złozenia wniosku czekałam ok 3 tygodnie. Teraz czeka mnie dział spadku-w spadku nieruchomosc i grunt pod nią. Od lat w tej nieruchomosci mieszka wujek, jeden ze spadkobierców,..problem opisałam w nowym temacie "W SPADKU NIERUCHOMOSC,.POMOCY" i bardzo proszę was o pomoc :)

Powrót