Spadek po dziadkach i rodzicu

• Autor wątku Autor wątku Rita85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rita85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
prawie 15 lat temu zmarł mój dziadek ze strony ojca, zostawiając dom i ziemie rolną. Nie zostawił spadku, nie została zrobiona sprawa spadkowa. Formalnie w ksiegach wieczystych dziadek nadal figuruje jako współwłaściciel.
Dziadek miał 3 dzieci ( jedno z nich był moim ojcem).
5 lat temu zmarł mój ojciec, który mieszkał z babcią po rozwodzie moich rodziców. Równiez nie została załatwiona sprawa ze spadkiem. natomiast 3 lata temu zmarła moja babcia. Przez te 3 lata żadne z 2 pozostałych dzieci nie uregulowało sprawy spadkowej.
Moje pytanie brzmi czy ja jako wnuczka mogę założyc sprawę o podział spadku? czy dla mnie i mojej siostry należy się cos po dziadkach jako że mój ojciec rowniez nie żyje? Czy juz jest za późno?
Pozdrawiam

Mozesz założyć sprawe spadkową. Jako wnuczka dziedziczysz razem z siostra po dziadku w miejsce nieżyjacego ojca i po babci również.Najpierw musisz zrobić stwierdzenie nabycia spadku po dziadku ,babci i ojcu a potem dział spadku.

Dziękuję za informację Czy mogę to wszystko zrobić na jednej rozprawie? Mogę złożyć wniosek o przyjęcie spadku razem z podziałem? Pozdrawiam

Mozesz złożyc jeden wniosek o stwierdzenie nabycia spadku i dział spadku po wszystkich spadkodawcach. .Jeśli wszyscy spadkobiercy są zgodni co do sposobu podziału spadku w sądzie mozna to załatwić na jednej lub dwóch rozprawach.Mozna też załatwić u notariusza ale bedzie drożej.

Powrót