Spadek po dziadkach.

• Autor wątku Autor wątku wagleri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wagleri

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc z góry proszę o wyrozumiałość. Zależy mi na kilku informacjach prawnych dotyczących spadku po moich zmarłych dziadkach. Dokładnie są to dwie odrębne działki z dwoma domami należące - jeden do dziadka, drugi do babci. Mieli oni dwójkę dzieci. Jedno z nich, mój ojciec nie żyje, więc prawa spadkowe przeszły na mnie oraz na mojego niepełnoletniego brata. Drugie moich dziadków dziecko - mój wujek zrzeka się praw do spadku przekazując je mi i mojemu bratu. Jakie prawo do nabycia spadku ma brat, skoro jest niepełnoletni oraz moja i jego matka(żona zmarłego dziecka moich dziadków)? Czy prawa spadkowe posiadają w takiej sytuacji bracia i siostry zmarłych dziadków? Jak i gdzie można się dowiedzieć dokładnie czy owe nieruchomości były faktycznie ich własnością i czy wcześniejsze kwestie spadkowe zostały kompletnie uregulowane? Czy ja, jako wnuk mogę załatwić wszystkie sprawy spadkowe samodzielnie posiadając np. pełnomocnictwo mojego wujka? Jakie dokumenty są dokładnie do rozpoczęcia oraz zamknięcia tej procedury potrzebne?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje, odpowiedzi na zadane pytania oraz namiary do placówek niezbędnych do odwiedzenia w celu zakończenia tej sprawy.

Pozdrawiam.

Drugie moich dziadków dziecko - mój wujek zrzeka się praw do spadku przekazując je mi i mojemu bratu.
Nie ma czegoś takiego jak "zrzeczenie się spadku". Notarialnie można się zrzec dziedziczenia - ale jest to umowa, zawierana ze spadkodawca ZA jego życia.

Po śmierci spadkodawcy, w ciągu 6 miesięcy osoba może spadek odrzucić (u notariusza albo w sądzie w toku sprawy spadkowej), i jest traktowana jakby nie dożyła otwarcia spadku - jednak gdy osoba ta ma dzieci, to one wchodzą w jej miejsce (zatem ma to sens, gdy odrzuca spadek osoba bezdzietna).

Jakie prawo do nabycia spadku ma brat, skoro jest niepełnoletni oraz moja i jego matka(żona zmarłego dziecka moich dziadków)?
Ty i brat dziedziczycie po dziadkach jako spadkobiercy jednego z ich dzieci - waszego ojca. Wasza matka nie dziedziczy po dziadkach (tj. swoich teściach).

Nie wiem, w jakiej kolejności umierali dziadkowie - a to ma znaczenie dla tego, kto po kim i ile dziedziczy.

Czy prawa spadkowe posiadają w takiej sytuacji bracia i siostry zmarłych dziadków?
Jeśli dziadkowie mieli dzieci - a mieli - to nie posiadają żadnych praw. Dziedziczy, zgodnie z prawem polskim, małżonek i zstępni - rodzeństwo tylko w braku zstępnych (dzieci).

Jak i gdzie można się dowiedzieć dokładnie czy owe nieruchomości były faktycznie ich własnością i czy wcześniejsze kwestie spadkowe zostały kompletnie uregulowane?
W wydziale ksiąg wieczystych sądu rejonowego właściwego dla miejsca położenia działek - trzeba się pofatygować i złożyć wniosek o dostęp do KW, a tam będzie jasno, kto jest właścicielem i na jakiej podstawie.

Czy ja, jako wnuk mogę załatwić wszystkie sprawy spadkowe samodzielnie posiadając np. pełnomocnictwo mojego wujka?
Sprawę spadkową jak najbardziej, jako zainteresowany, założyć możesz. Pełnomocnikiem wujka być nie możesz - art. 87 kpc.

Do założenia sprawy o stwierdzenie nabycia spadku potrzebujesz:
1) wniosek (wzór dostaniesz w sądzie) z odpisami w ilości odpowiadającej ilości uczestników postępowania
2) znak opłaty sądowej za 50 zł
3) odpis skrócony aktu zgonu spadkodawcy
4) odpisy skrócone aktów urodzenia (mężczyzn, niezamężnych kobiet) lub aktów małżeństwa (zamężnych kobiet) spadkobierców

Dawno już minęło pół roku od śmierci dziadków, mimo wszystko istnieją zstępni wujka (chyba dobrze piszę), czyli jego dzieci. Nie do końca rozumiem jakie znaczenie ma kolejność śmierci dziadków. Najpierw umarła babcia, dziadek później. Jak będzie się prezentował podział spadku w takiej sytuacji? W takim razie w jaki sposób mój wujek jest w stanie przekazać mi i mojemu bratu 50% swojej "części", skoro nie istnieje coś takiego jak "zrzeczenie się spadku"?

Dziękuję bardzo za kompletne informacje.

Najpierw umarła babcia, dziadek później.
To po babci dziedziczą jej dzieci (ew. zstępni - o ile któreś z dzieci babci zmarło przed nią) ale też dziadek; zaś po dziadku dziedziczą tylko dzieci.

W takim razie w jaki sposób mój wujek jest w stanie przekazać mi i mojemu bratu 50% swojej "części", skoro nie istnieje coś takiego jak "zrzeczenie się spadku"?
Przyjmuje się, po upływie pół roku, że osoba przyjmuje spadek - zatem, gdy otrzyma postanowieniem sądu/poświadczeniem dziedziczenia notariusza swój udział, może go w dowolny sposób komukolwiek darować.

Powrót