Spadek po dziadku

• Autor wątku Autor wątku maua25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maua25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,proszę o radę,,pomoc co,gdzie,pytać
Mój dziadek został zabrany do niewoli w czasie wojny do Niemiec.
W Polsce zostawił jedynego syna(mojego ojca)
Nigdy nie wrócił do Polski,ale kontakt listowny cały czas był,do roku 1980(pisał listy,wysyłał pieniądze,paczki)
(WSZYSTKIE TE LISTY MAM)
zmarł w 1982 roku

Po zapytaniu moim do Melderegister otrzymałam inf, że miał żonę, obecnie przebywa w domu seniora,w miejscowości z której pochodzi,jest sama
wysłalismy zapytanie ,ale nie mamy odp,co sie z nią dzieje,

gdzie złozyc pierwsze zapytanie, czy jest po dziadku spadek,
proszę o odp,
Małgosia

Wprawdzie nie piszesz tego wprost, ale zakładam, że Twój ojciec jest jedynym dzieckiem Twojego ojca. W takim razie, jeśli dziadek nie zostawił testamentu, i jeśli nie zawierał żadnej umowy małżeńskiej, to zgodnie z niemiecką ustawą dziedziczy (§§ 1924, 1931, 1371 BGB; Bürgerliches Gesetzbuch) Twój ojciec wraz z wdową po dziadku po 1/2. Dziadek zmarł, jak piszesz w 1982 roku, a więc przeszło 30 lat temu. Jeśli w spadku była jakaś nieruchomość, bądź udział we współwłasności nieruchomości, to konieczne było po jego śmierci postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku (postanowienie o stwierdzenie nabycia spadku nazywa się Erbschein), aby uregulować prawo własności na nieruchomości. W innych przypadkach takie postępowanie nie byłoby konieczne. Czy zatem jest jakiś sądowy ślad sprawy spadkowej po Twoim dziadku, jest bardzo niepewne.
Jedno co możesz zrobić, to napisać do sądu (Amtsgericht-u), który jest właściwy miejscowo dla ostatniego miejsca zamieszkania dziadka, i zapytać, czy toczyło się jakieś postępowanie spadkowe po dziadku. I jeszcze krótko do Twojego pytania: "Czy jest po dziadku spadek?". Spadek to majątek; mały lub duży, jakieś rzeczy lub pieniądze; czasami tylko długi. Jeśli w spadku po dziadku nie było nieruchomości, to po przeszło 30-tu latach od jego śmierci, prawdopodobnie nie ma żadnego spadku. Ale całkowicie wykluczone to nie jest. Tak samo, jak nie można wykluczyć, że w tych ponad 30-tu latach nic nie zostało uregulowane, nawet jeśli powinno być uregulowane; takie sytuacje zdarzają się, chociaż rzadko.

Powrót