Spadek po dziadku??

• Autor wątku Autor wątku dawid777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawid777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam problem mam nastepujacy, od 10 roku zycia mieszkałem z dziadkami ponieważ rodzice wyjechali za granice i zostawili mnie pod ich opieką W tamtym roku dziadek popełnił samobujstwo doprowadziła go do tego jego żona ma pewne problemy z psychika cos tak zwane jak jakies rozdwojenie osobowosci raz jest miła a innym razem czepia sie wszystkiego potrafi wykonczyc psychicznie . Moje pytanie jest nastepujace czy przysługuje mi jakas czesc domu w spadku po dziadku dodam ze moja matka tzn córka dziadka nie kwapi sie do jakiejs sprawy spadkowej A mnie obecna włascicielka czyli zona dziadka straszy wyzuceniem z domu po 20 latach zamieszkiwania z nimi.
Bede bardzo wdzieczny za porade

Bezpośrednio Tobie spadek nie przysługuje. Spadkobiercami są żona dziadka i jego córka (czyli Twoja matka) po połowie. Zakładajac oczywiście,że nie ma innych krewnych. Gdyby Twoja matka zrzekła się spadku wówczas Ty stałbyś sie spadkobiercą. Do kogo należał dom? Tylko do dziadka czy był współwłasnością dziadka i babci?

Dom jest współwłasnoscia dziadka i babci , i jeszcze jedno pytanie czy jak mnie sama babcia zameldowała na stałe to może mnie teraz wymeldować i wyrzucić ?

Babcia jest włascicielem tego domu w 3/4. W 1/4 wpółwłascicielką może być Twoja matka (lub Ty sam - patrz poprzedni post). Jezeli mieszkasz w tym domu to na jakiej podstawie możnaby Ciebie wymeldować? A tym bardziej wyrzucić.

Powrót