Spadek po dziadku

• Autor wątku Autor wątku Ewelinaa.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewelinaa.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,proszę o poradę co zrobić w takiej sytuacji. W zeszłym roku zmarł mój dziadek, mieszkałam z nim w mieszkaniu które dawno temu przepisał na moją siostre. Ona bardzo dawno wyjechała i ułożyła sobie życie za granicą. Teraz nagle wróciła i chce abym się spakowała i wyniosła, aby mogła sprzedać mieszkanie...nie mam gdzie się wyprowadzić, wychowałam się tutaj, mieszkałam całe życie a nagle zostaje bez niczego, na ulicy...co robic?

Co znaczy "przepisal"? Nie ma takiej czynnosci prawnej. Co dokladnie zrobiono i kiedy?
Czy rodzice żyją, babcia żyje?
Byla sprawa spadkowa?
W ksiedze wieczystej wlascicielem jest siostra?

Ewelinaa., odpowiedz na te pytania.
Dzięki temu dowiesz się czy możesz dochodzić uzupełnienia zachowku po dziadku od swojej siostry.

Nie ma babci,tak przepisał na własność siostrze, ja byłam za młoda jak twierdził i bezpiecznie przepisał na starszą siostrę.

Nie było sprawy,nie było testamentu. Po prostu przepisał jej na własność, z dopiskiem że do śmierci dziadek może mieszkac. Tyle. Z tad moje kolejne pytanie co musi zrobić aby musiała się wyprowadzić. Co jak dostanę nakaz eksmisji? I co jak nie będę chciała się wyprowadzić? Może mi tam wprowadzić lokatorów?

Powrót