Spadek po jednym z rodziców

• Autor wątku Autor wątku forest1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forest1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Moja matka zmarła kilka lat temu, jej współmałżonek nadal żyje (mój ojciec). Z rodzeństwa jest nas pięcioro. Brat wystąpił ze sprawą o podział majątku po matce.
Majątek który był zapisany bezpośrednio na nią (imiennie) to jedynie dwie działki (pole).
Rozumiem że z tej części majątku każdemu z rodzeństwa przypada 1/12 (ojciec po matce otrzymuje ½ i z drugiej połowy równą część z dziećmi czyli 1/6 – tak więc dzieci otrzymują po 1/12 części pola).
Sprawa trudniejsza i bardziej mnie zastanawiająca dotyczy jednak domu wraz z działką. Ojciec zakupił ją za własne pieniądze i wybudował dom z własnych oszczędności, w trakcie dokańczania budowy zawarł związek małżeński z moją matką (przyszłą).
Moje pytanie podstawowe brzmi – czy brat zakładając sprawę spadkową po naszej matce może ubiegać się o część domu i działki na której został on wybudowany z racji tego iż była ona żoną właściciela (dziwnie to brzmi). Od jej śmierci minęło kila dobrych lat i sporo pracy i pieniędzy włożyliśmy w wyremontowanie tego domu, mam nadzieję że nie będziemy (reszta rodzeństwa) musieli spłacać brata z czegoś do czego on nie przyłożył ręki.
Działka i dom ciągle były zapisane na ojca a po matce nie pozostał żaden testament.

Dzieci nie dostaną po równo z ojcem po 1/12, tylko ojciec dostanie 1/4 spadku, a pozostałe 3/4 będzie dzielone na 5 dzieci, czyli każde dostanie 3/20.

Brat nie może ubiegać się o część działki i domu z tego tytułu, że mama była żoną właściciela. Ewentualnie pozostaje żądanie rozliczenia nakładów na cudzy majątek, ale to byłaby skomplikowana sprawa.

Więc brat miał by prawo do otrzymania spadku po matce jedynie wtedy (chodzi o ten dom i działkę na której stoi) gdyby na przykład zapis w księgach dotyczący domu został zmieniony na współwłasność ojca i matki? A z racji tego że dom ciągle jest własnością ojca pozostaje nadal tylko jego własnością?

Dziękuję za odpowiedz.

Powrót