Spadek po mamie, a darowizna za życia, odrzucenie i przyjęcie przez rodzeńśtwo

• Autor wątku Autor wątku luki140812
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki140812

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Za życia mama (jedynaczka) darowała mi 25% mieszkania i obecnie planuję odrzucić po niej spadek, gdyż jest tam sporo długów. Mama mamy żyje (to moja babcia), mam też siostrę, która jakby nie patrząc jest teraz pominięta. Zakładam, że może starać się o zachowek. Na tą chwilę ja chce odrzucić spadek po mamie i to też będę chciał zrobić z babcią (czyli mamą mamy). Siostra chce przyjąć spadek z dobrodzejstwem inwentarza.
Kto jeszcze może powinien odrzucić spadek jeszcze? Czy rodzeństwo babci może mieć z tego tytułu jakieś problemy?
Jak najdalej pokoleniowo wierzyciel może ścigać za długi mamy? (ja i siostra dzieci nie mamy). - pytam gdyby siostra się rozmyśliła i odrzuciła spadek
Czy w obecnych panujących można wyjść z przyjęcia spadku na -?
Siostra uważa, że nie. Ja wolę nie ryzykować i tego nie sprawdzać

Z góry dziękuję za pomoc

Skoro mama miała długi, to warto spadek odrzucić. Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza polega na tym, że jak jakieś rzeczy po mamie zostaną wycenione np. na 1000 zł, to wtedy te 1000 zł trzeba zapłacić wierzycielom ze swoich pieniędzy, a brak chętnych do kupienia tych rzeczy, czy mniejsza kwota ze sprzedaży, nikogo już nie obchodzi.

Siostra liczy pewno na zachowek od Pani, a żeby mieć do tego prawo musi spadek przyjąć (no chyba że się polubownie dogadacie). Jeżeli jednak siostra spadek odrzuci, to prawo do zachowku przejdzie na Pani babcię.
Jeżeli została Pani obdarowana w ciągu 10 lat przed śmiercią mamy, to jest Pani zobowiązana do wypłaty zachowku.
Jeżeli jednak została Pani obdarowana wcześniej niż 10 lat od śmierci i odrzuci Pani spadek, to sądy są podzielone co do tego, czy musi Pani zapłacić zachowek (czyli wyrok będzie zależał od tego na jakich sędziów się trafi).

Ostatnia edycja:
Powrót