Spadek po mężu wspólnego mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Roza 4foto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roza 4foto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Posiadamy mieszkanie , którego jesteśmy współwłaścicielami. Ja mam 1 syna, mąż ma 2 córki. Jak wygląda podział po sprzedaniu mieszkania (za życia mężą), a jak wygląda podział po jego śmierci.
Gdy byliśmy razem (w zw. nieformalnym), mąż kupił surowy, drewniany domek, 3-poziomowy szeregowiec, który razem rozbudowywaliśmy. Mieszkaliśmy w nim 25 lat i w międzyczasie (mniej więcej po 5 latach) wzięliśmy ślub. W KW właścicielem był tylko mąż.
Ze względów zdrowotnych dom sprzedaliśmy, kupiliśmy parterowy domek i w KW byliśmy już współwłaścicielami.
Kolejny krok to sprzedaż tego domku i kupno mieszkania w W-wie, W KW jesteśmy współwłaścicielami.
Ja mam 73 lata, mąż jest 17 lat starszy. Widzę ze strony córek męża zachowanie wskazujące na to by podział po śmierci męża był dla mnie jak najbardziej niekorzystny.
Jakie mam prawo do sprawiedliwiego dziedziczenia? Czytam w int różne informacja i raz dzieli się po 1/2, a w innym artykule że róno pomiędzy współmałżonka i dzieci ale współm. ma mieć nie mniej niż 1/4. Nie wiem jak to rozumieć?
Pozdrawiam serdecznie.

Powrót