Spadek po nieformalnym ojczymie.

• Autor wątku Autor wątku Michał50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Postaram się zwięźle.
Moja matka kilka lat po rozwodzie żyła w nieformalnym związku z pewnym panem. Ów człowiek za mojej młodości bywał w naszym domu, ale nie mieszkali razem. Gdy wyprowadziłem się z domu od matki ponieważ założyłem swoją rodzinę, ten pan wprowadził się do mojej matki, a po czasie wzięli ślub. Ja z żoną byliśmy świadkami. Kilka lat temu zmarła moja matka i nieformalny ojczym mieszkał w mieszkaniu po mojej matce, a jego żonie, mieszkanie nie było własnością. Niestety zmarł po ciężkiej chorobie. Gdy jeszcze był świadomy przekazał darowiznę mojej żonie, pewną sumę pieniędzy. Niestety stan zdrowia się tak szybko pogorszył, że nie sporządził testamentu i pozostawił nieruchomość i samochód. Z tego co wiem rodzice ojczyma nie żyją. Żyje jego brat z żoną i mają syna. Syn był na pogrzebie i zadeklarował, że spadek ich nie interesuje, możemy to z żoną przejąć. I tu pojawia się pytanie. Jak to zrobić najprościej. Dziękuję z góry za wszelkie rady.

Ostatnia edycja:
Michał50 napisał:
nie sporządził testamentu i pozostawił nieruchomość i samochód
Pozostawił jeszcze inną nieruchomość czy masz na myśli to mieszkanie Twojej mamy do którego się wprowadził?
Czy Twoja mama pozostawiła testament?
Czy było stwierdzenie nabycia spadku po mamie?
W którym roku zmarła mama?
Michał50 napisał:
mieszkanie nie było własnością
Co przez to rozumiesz?

Mama zmarła w 2016. Przedmiotem tzw spadku jest samochód i garaż. Mieszkanie zostało zdane gdyż nie stanowiło własności. Czytałem FAQ spadkobiercy i wynika z niego, że jako tzw pasierb byłbym na końcu łańcucha spadkowego przed państwem. Ale nie jestem pasierbem ponieważ nie byłem przysposobiony formalnie. Tak jak pisałem rodzina ojczyma nie jest zainteresowana przejęciem spadku, po prostu uważają, że to co wymieniłem powinno przejść na mnie. Tylko jak to prawnie załatwić.

Ostatnia edycja:
Michał50 napisał:
nie jestem pasierbem ponieważ nie byłem przysposobiony formalnie.
Mylisz się. Pasierb to jest właśnie takie dziecko jednego z małżonków które nie zostało uznane ani przysposobione przez drugiego małżonka.
Art. 934(1) kodeksu cywilnego
W braku małżonka spadkodawcy i krewnych, powołanych do
dziedziczenia z ustawy, spadek przypada w częściach równych tym dzieciom
małżonka spadkodawcy, których żadne z rodziców nie dożyło chwili otwarcia
spadku.
Czy Twój ojciec biologiczny zmarł przed Twoim ojczymem?

Ojciec żyje.Chyba... Zresztą chyba to nie istotne, ponieważ matka się z nim rozwiodła.

Ostatnia edycja:
Dla Ciebie to jest istotne ponieważ spadek mogą dziedziczyć tylko tacy pasierbowie których obydwoje rodziców zmarło przed ojczymem (lub przed macochą) - art. 934(1) kc.

Jeśli nie masz kontaktu bezpośredniego z ojcem to upewnij się co do tego w USC. Jako jego syn masz prawo do uzyskiwania takich informacji oraz do pobierania wszelkich odpisów aktów stanu cywilnego ojca.

Zakładam, że żyje. W związku z tym pozostaje przyjęcie spadku przez brata ojczyma i przekazanie spadku w formie darowizny dla mnie?

Ostatnia edycja:
W takim razie możliwe jest jeszcze nabycie nieruchomości i samochodu od brata ojczyma jeśli on przyjmie spadek. Jednak nabycie w formie darowizny jest dla Ciebie mało opłacalne. Po pierwsze, wysoki podatek: 20% od nadwyżki ponad 25458 zł wartości darowizny. Po drugie, istnieje ryzyko odwołania darowizny (urząd skarbowy nie zwróci wtedy podatku) i alternatywne ryzyko odpowiedzialności za uzupełnienie zachowków dla spadkobierców brata ojczyma.

Tak jak pisałem na początku syn brata ojczyma był na pogrzebie. Na pytanie co robimy z tym co zostało odpowiedział, że oni tego nie chcą i podpiszą wszystkie dokumenty potrzebne do zrzeczenia się spadku. Czy załatwię to notarialnie, bo sądowo chyba nie.

Darowizny nie załatwisz sądownie. Najpierw brat ojczyma uzyska notarialny akt poświadczenia dziedziczenia lub sądowe postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku. Następnie zgłosi nabycie spadku do urzędu skarbowego na formularzu SD-Z2 w celu skorzystania z całkowitego zwolnienia z podatku od spadków i darowizn. Następnie uzyska zaświadczenie od naczelnika urzędu skarbowego że nabycie spadku zostało zwolnione z opodatkowania. Następnie zawrze z Tobą umowę darowizny całego przypadającego mu udziału w spadku po bracie (notariusz pobierze od Ciebie podatek od wartości darowizny). Następnie, na podstawie aktu poświadczenia dziedziczenia (lub postanowienia sądu) i umowy darowizny Ty sam zaktualizujesz wpisy w księdze wieczystej i w CEPiK.

Dodam jeszcze że gdyby Twój ojciec zmarł przed ojczymem a brat ojczyma i jego zstępni odrzucili spadek i ostatni z odrzucających wskazałby Ciebie jako powołanego do dziedziczenia w następnej kolejności wtedy Ty dziedziczysz spadek po ojczymie i masz prawo skorzystać z całkowitego zwolnienia z podatku od spadków i darowizn.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za poradę. :smile:

Jeszcze coś dodam :) Gdyby przyszło ci na myśl zamiast umowy darowizny zawrzeć umowę zakupu spadku to taka umowa jest niekorzystna dla brata Twojego ojczyma ponieważ dochód ze sprzedaży spadku zawsze podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych (PIT) jako sprzedaż innych praw majątkowych - określona w art. 10 ust. 1 pkt 7 u.p.d.o.f.

Natomiast dochód ze sprzedaży poszczególnych rzeczy wchodzących w skład spadku nie zawsze podlega opodatkowaniu PIT. Na przykład nie podlega PIT dochód ze sprzedaży samochodu przez spadkobiercę po upływie 6 miesięcy liczonych od końca miesiąca w którym zmarł spadkodawca, czy też ze sprzedaży nieruchomości przez spadkobiercę po upływie 5 lat liczonych od 31 grudnia tego roku w którym nabył ją sam zmarły spadkodawca.

Ostatnia edycja:
Powrót