Spadek po niepełnosprawnym dziecku.

• Autor wątku Autor wątku Jakubu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jakubu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie,

Mam duży problem. Muszę pomoc mojej Babci z którą jeździłem do domu pomocy społecznej ( bardzo dobry ośrodek dla dzieci z chorobami lub po wypadkach)
Zawoziłem Babcię do mojego kuzyna a jej wnuka w odwiedziny ponieważ w 2012 roku zmarła moja ciocia a jego matka a tym samym córka mojej babci.
Babcia przejęła pełnoprawnie opiekę nad wnukiem ponieważ ojciec 6 miesięcy po urodzeniu kuzyna rozwi eeeódł się i zostawił rodzinę 1983 rok.
Ale teraz kiedy kuzyn umarł odkładane z renty/czy innego zasiłku zmarlej Cioci środki podobno nie należą się Babci tylko podobni ojcu który od 40 lat nawet nie spojrzał w kierunku swojej rodziny, a syna nigdy już nie odwiedził.
Jak to ugryźć? Jak był pogrzeb to delegacja z ośrodka wspierajaco mówiła że pomogą w działaniach dotyczących nie przekazywaniu środków ojcu o którym nikt nic nie słyszał i nie widział. Ale teraz już jak kurz opadł to nie bardzo pomagają.
Co zrobić?
Najprawdopodobniej ojciec nie ma odebranych praw bo nigdy go nigdzie nie było.
A ciotka nie ogarniała tego za życia...bo dbała o dziecko i poświęciła z Babcią na to całe życie.
Z. Góry dziękuję za odp.

Opiekun prawny czy też faktyczny nie uzyskuje szczególnych uprawnień do dziedziczenia po swoim podopiecznym, chyba że sam podopieczny (w tym przypadku pana kuzyn) tak by ustanowił w testamencie. Jeżeli ważnego testamentu kuzyn nie sporządził to ma miejsce dziedziecznenie ustawowe. Środki pieniężne zgromadzone na rachunku bankowym mogły być objęte dyspozycją na wypadek śmierci złożoną w banku przez pana kuzyna. Jeżeli kuzyn złożył taką dyspozycję to środki te w całości lub w części nie wchodzą do spadku a stają się własnością tego kogo wskazał pana kuzyn. Jeżeli dyspozycji na wypadek śmierci nie złożono środki zgromadzone na rachunku wchodzą w skład masy spadkowej. Pana babcia dziedziczy z ustawy ale dopiero w dalszej kolejności. W pierwszej kolejności dziedziczą rodzice oraz rodzeństwo pana kuzyna (i ich zstępni) jeżeli nie miał on dzieci ani nie pozostawał w związku małżeńskim - jeżeli pana kuzyn nie sporządził testamentu ani nie zawarł ze swoim ojcem umowy o zrzeczenie się dziedziczenia to jego ojciec dziedziczy po nim nawet gdyby był pozbawiony władzy rodzicielskiej. Inną możliwością jest stwierdzenie niegodności dziedziczenia. Jeżeli przed sądem zostanie wykazane, że ojciec kuzyna jest niegodny dziedziczenia po nim to ma skutek taki jakgdyby nie dożył otwarcia on spadku po swoim synu a zatem nie dziedziczy po nim w takim jednak przypadku w jego miejsce wchodzą jego dzieci. Dopiero gdyby uprawnionych do dziedziczenia nie było wśród rodziców i rodzeństwa (lub ich zstępnych) prawo do dziedziczenia przechodzi na dziadków pana kuzyna w tym i na jego babcię - opiekuna prawnego.

Powrót