Spadek po ojcu, a zachowek dla żony ojca.

• Autor wątku Autor wątku Thdeus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thdeus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.

Prosiłbym o małą poradę dotyczącą mojej sprawy spadkowej. Sprawa wygląda następująco. Jakiś rok temu zmarł ojciec mojej żony, który zostawił po sobie testament pisany odręcznie powołujący moją żonę jako jedyną spadkobierczynię jego majątku. Sporo czasu wcześniej (w 1997 roku, zaraz po ślubie) zapisał połowę swojego majątku jego żonie. Sprawa trafiła do sądu o przejęcie spadku po teściu, stąd moje pytanie. Ostatnio trafiłem w internecie na artykuł, w którym dowiedziałem się, że teściowa będzie miała prawo do zachowku w wysokości 25% wartości od spadku.

Czy w takiej sytuacji, jeśli teściowa już posiada połowę majątku po nim, to czy po przejęciu pozostałej połowy majątku przez żonę nadal będzie musiała ona dodatkowo oddać teściowej owe 25% zachowku?

Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas na zapoznanie się z moim problemem, na koniec dodam, że teściowa od czasu śmierci teścia jest bardzo niechętna do współpracy w tej sprawie i wiem, że będzie robiła problemy córce w sądzie.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam.
Co do zasady wszelkie darowizny, a tak rozumiem stwierdzenie "zapisał połowę swojego majątku jego żonie" na rzecz spadkobierców ustawowych, a więc również żony, zaliczane są na poczet spadku. Co istotne nie ma znaczenia jak dawno dokonano takiej darowizny. Jeżeli Pana teściowa wystąpi z pozwem o wypłatę zachowku to będzie należało wykazać /udowodnić/ jaką wartość majątku przekazał teść za życia innym spadkobiercom ustawowym.
Jeżeli mam coś sugerować to proponowałbym złożyc wniosek o nabycie spadku na podstawie testamentu i poczekać na rozwój sytuacji.

Dziękuję uprzejmie za Pańską odpowiedź. Oczywiście już złożyliśmy do sądu wniosek o nabycie spadku, ale zawsze wolę dmuchać na zimne i wolałem się upewnić jak sprawa może się ewentualnie potoczyć.

Czyli jeśli dobrze Pana rozumiem, to wychodzi na to, że jeśli teść darował swojej żonie połowę majątku, to żaden zachowek nie wchodzi już w grę? Nie bardzo wiemy jak sprawdzić jak mogło wyglądać ów przekazanie połowy majątku. Tak jak wspominałem wcześniej, teściowa odkąd dowiedziała się o istnieniu testamentu, to traktuje nas jak wrogów publicznych numer jeden i nie chce współpracować, aby to zakończyć.

Ogólnie w przeszłości teść miał kilka ha ziemi oraz nieruchomość, przed śmiercią wspólnie sprzedali większość ziemi, z której zostało tylko pół ha oraz wspomniana wcześniej nieruchomość.

Jeżeli zamierza Pan (a dokładniej Pana żona) przygotować się na ewentualny pozew to należałoby zacząć gromadzić dowody darowizn na rzecz teściowej.
Mając wiedzę na temat nieruchomości, w których posiadaniu za życia był teść,
a które mogły być przedmiotem darowizn, należy ustalić w księgach wieczystych na jakiej podstawie aktualny właściciel został ich posiadaczem.
Mówiąc wprost należy ustalić na podstawie wpisu do księgi wieczystej danej nieruchomości czy teściowa nabyła ją w drodze darowizny. Księgi wieczyste są jawne i w większości dostęne elektronicznie.

Powrót