Spadek po ojcu, niewywiązywanie się z umowy notarialnej.

• Autor wątku Autor wątku Borr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Otóż mam taką sprawę. Odziedziczyliśmy z braćmi spadek po ojcu. Głównie należność wynikająca z aktu notarialnego sprzedaży domu. Należność miała być spłacona do końca września ubiegłego roku i od tamtej pory muszę się ciągle upominać o swoją część. Zawsze coś dostawałem jako ratę. Aczkolwiek ostatnio nie mogę się doprosić i słyszę tylko jakieś wymówki. Zastanawiam się jak to rozwiązać bo cierpliwość już mi się skończyła.

Nie wiem gdzie i jaki wniosek złożyć. Muszę zakładać sprawę czy wystarczy jakiś wniosek o ponaglenie przez sąd? Czy muszę znać dokładną kwotę jaka została do zapłaty, czy mogę się upominać o całość i wtedy dłużnik miałby się martwić czy ma na wszystko pokwitowania i to on miałby się rozliczać z komornikiem. Jak wyglądają odsetki w takim przypadku jeśli część była już spłacana w ratach?

Proszę o pomoc, nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać. Z góry dziękuję.

Kto sprzedał nieruchomość? Kim jest dłużnik?
Napisał Pan bez ładu i składu.

rws-92 napisał:
Kto sprzedał nieruchomość? Kim jest dłużnik?
Napisał Pan bez ładu i składu.
Dłużnikiem jest osoba prywatna. Czy stopień pokrewieństwa ma znaczenie? Nieruchomość sprzedał ojciec za życia.

Jeżeli ojciec za zycia nie otrzymał zapłaty za sprzedaną nieruchomość, odziedziczyliście wierzytelność. Każdy ze spadkobierców z postępowania spadkowego wie, jaka jest wielkość jego udziału.
Wartość sprzedanej nieruchomości miała być podana w akcie kupna-sprzedaży. Czy w akcie notarialnym sprzedaży nabywca zobowiązał się poddać egzekucji na podstawie art.777 kpc?

rws-92 napisał:
Jeżeli ojciec za zycia nie otrzymał zapłaty za sprzedaną nieruchomość, odziedziczyliście wierzytelność. Każdy ze spadkobierców z postępowania spadkowego wie, jaka jest wielkość jego udziału.
Wartość sprzedanej nieruchomości miała być podana w akcie kupna-sprzedaży. Czy w akcie notarialnym sprzedaży nabywca zobowiązał się poddać egzekucji na podstawie art.777 kpc?
Z aktu wynika że strony zrzekły się rygoru egzekucji. Tak, wartość jest podana, jest nas trzech, czyli rozumiem że mam prawo do 1/3 tejże wierzytelności. Aczkolwiek nie jestem w stanie okreslić dokładnej kwoty, która została do odzyskania. Wszystkie pokwitowania posiada dłużnik.

"Rozumiem". "Rozumienie" nie ma nic do rzeczy. Nikt ze spadkobierców do niczego nie ma prawa, póki ich prawa spadkobierców nie zostaną stwierdzone/poświadczone. Czy przeprowadzono postępowanie spadkowe po ojcu?

Zrzeczenie się rygoru egzekucji - większej głupoty przy sprzedaży nieruchomości nie widziałem. No i dziwny notariusz.

tak sprawa spadkowa się już odbyła, a dokładniej w czerwcu ubiegłego roku,

Dobrze. W takim razie bierzecie akt umowy kupna-sprzedaży, sprawdzacie, za jaką kwotę nieruchomość została sprzedana (jako spadkobiercy możecie uzyskać informację od notariusza, w kancelarii którego zawierano umowę). Każdy z Was chyba wie, jaką kwotę już otrzymał i jaki udział spadkowy mu przypadł. Więć każdy z Was wie, jakiej kwoty może dochodzić od dłużnika.
Dalej - jak z każdym innym długiem: wezwanie do zapłaty z wyznaczonym terminem rozliczenia się , a w razie niewykonania żądania pozostanie pozew o zapłatę.

Powrót