Spadek po ojcu Problem z siostrą

• Autor wątku Autor wątku tomakj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomakj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Proszę o pomoc mój Ojciec zmarł dwa lata temu i już czas wyprostować sprawy własności. Chcę złożyć dokumenty do sądu o spadek ale mam jeden problem siostra nie chce mi udostępnić swojego aktu małżeństwa, spadek należy się mojej Mamie 3 braciom , siostrze i mi. Co mam dalej robić . Dopiero teraz zaczynam działać bo dom był obciążony hipoteką i dopiero teraz mogę zacząć prostować dokumenty .

Proszę o pomoc i podpowiedź Pozdrawiam

a po co ci akt małżeństwa ? przecież jej mąż nie dziedziczy....

jak rozumiem koledze chodzi o to, że Sąd go wezwał do dołączenia dokumentów albo sam je zbiera;

otóż problemu nie ma

we wniosku nalezy napisać do Sądu, aby zwrócił się do siostry o dołączenie w terminie 7 dni akt stanu cywilnego w postaci aktu małżeństwa bądź aktu urodzenia ewentualnie aby Sąd z urzędu zwrócił się do USC urodzenia siostry o przesłanie jej aktu urodzenia;

oczywiście zawsze nasz użytkownik może pójść do USC i poprosić o akt urodzenia siostry, to kosztuje chyba 22 złote i nie jest problemem, przynajmniej nie powinno być, jeśli USC odmówi, to wówczas trzeba wyżej opisaną procedurę zastowsować

Dzięki za podpowiedź dokładnie zbieram wszystkie dokumenty potrzebne do sprawy spadkowej czyli akty urodzeń i akty małżeństw kobiet no i właśnie siostra nie ma ochoty mi go udostępnić czego nie rozumiem bo spadek proporcjonalnie się jej należy. Obawiam się że w usc sobie zastrzegła żeby mi nie wydać aktu. Spróbuje w usc może opisze sytuacje i się uda a jak nie to jak w podpowiedzi prosto do sądu. Dzięki bardzo!!!

tomakj napisał:
Obawiam się że w usc sobie zastrzegła żeby mi nie wydać aktu.

Nie ma takiej możliwości. USC wydaje odpisy osobom które sie o to zwrócą. W szczególności dotyczy to odpisów aktów stanu cywilnego członków rodziny. W naszym urzędzie na formularzu nalezy tylko zakreślic w jakim celu jest potrzebny akt.
Odpisy może otrzymać osoba, której stan cywilny został w akcie stwierdzony, jej wstępny, zstępny, rodzeństwo, małżonek lub przedstawiciel ustawowy oraz inne osoby, które wykażą nteres prawny.

A przepis to Rozporządzenie MSWiA (Dz.U.98.136.884)
art 15...
5.*Na żądanie sądu lub prokuratora albo na wniosek osoby, która wykaże interes prawny, kierownik urzędu stanu cywilnego wydaje z akt zbiorowych zaświadczenie, odpis lub potwierdzoną kserokopię dokumentów znajdujących się w tych aktach. Na wydanym odpisie lub kserokopii dokumentu zamieszcza się adnotację o celu jego wydania.

Ostatnia edycja:
nie obraź się, ale są urzędy, które nakazują udowadniać stopień pokrewieństwa i interes prawny;

napisałem UDOWADNIAĆ;

debile, ale i tak wydają, jak się zwracam z pisemną prośbą i zobowiazuje do wydania decyzji;

tłumaczenie ich jest takie, bo ochrona danych osobowych;
a rozporządzenie - a ono jest ale go nie ma;p

Powrót