Spadek po ojcu (?) - problemy

• Autor wątku Autor wątku Jan_Sz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jan_Sz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich.
Nie jestem pewien czy piszę w odpowiednim dziale, jeśli nie, to proszę o przeniesienie.

Proszę o sugestię jak rozwiązać poniższy problem.

Niedawno zmarł mój ojciec. Na koncie bankowym, którego jedynym właścicielem był ojciec były pieniądze w kwocie ok. 40000. Do konta miała upoważnienie siostra.
W dniu, w którym ojciec trafił do szpitala (w stanie ciężkim) siostra po uzgodnieniu ze mną oraz naszą matką (z którą ojciec miał wspólność majątkową) przelała środki z konta ojca na konto matki. Niedługo po tym dostała wiadomość ze szpitala, że ojciec nie żyje. Jest prawie pewne, że przelew został wykonany już po śmierci ojca. Piszę "prawie", bo nie jesteśmy w stanie ustalić o której godzinie dokładnie przelew został wykonany, natomiast w tej chwili znamy dokładną godzinę zgonu - wg naszych ustaleń przelew prawdopodobnie wyszedł kilka minut po godzinie śmierci (w momencie wykonywania przelewu nie mieliśmy świadomości, że zgon już nastąpił).

Teraz zastanawiamy się jak w sensie prawnym i podatkowym powinniśmy potraktować kwotę przelaną z konta ojca na konto matki i w związku z tym jakie kroki powinniśmy podjąć, żeby sprawa była czysta i nie generowała w przyszłości jakichś problemów?

Jeśli przyjąć, że środki zostały przelane już po śmierci ojca, to moim zdaniem połowa z przelanej kwoty należy do matki z racji wspólności majątkowej, natomiast druga połowa, czyli ok. 20000 zł stanowi spadek, który na mocy dziedziczenia ustawowego w równych częściach (po 1/3) przypada matce, siostrze i mnie (czyli po ok. 7 tys. zł). Ojciec nie pozostawił żadnego innego majątku (ani długów), nie ma innych spadkobierców. Jesteśmy też zgodni co do podziału spadku, w najbliższych dniach idziemy do notariusza aby sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia.

Czy przedstawione powyżej rozumowanie, że połowa przelanej kwoty, czyli ok. 20000 zł stanowi spadek po ojcu jest poprawne?
Jeśli Tak, to czy można po prostu wykonać teraz 2 przelewy z konta matki na mnie i siostrę o wartości 1/3 spadku z tytułem przelewu (np. Spadek po Imię Nazwisko)?

A może powinniśmy "rozegrać" to jakoś inaczej?

Proszę o merytoryczne komentarze i sugestie co najlepiej zrobić w opisanej sytuacji.

Czy przedstawione powyżej rozumowanie, że połowa przelanej kwoty, czyli ok. 20000 zł stanowi spadek po ojcu jest poprawne?
Tak.
Jak sobie przekażecie środki, to Wasza sprawa.

Czy zmienia coś fakt, że ojciec złożył w banku dyspozycję na wypadek śmierci na rzecz mojej siostry i moją (po 50%)?

Reset321 napisał:
Jak sobie przekażecie środki, to Wasza sprawa.
Rozumiem.
Jednak bardziej chodzi mi o to, żeby udokumentować, że matka przekazała nam środki, żeby się za jakiś czas nie okazało, że osiągnęła dochód, który należało zgłosić i/lub opodatkować (bo nie będzie dowodu, że przekazała nam naszą część).

Powrót