spadek po ojcu - trudna sytuacja;]

• Autor wątku Autor wątku sebunio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebunio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Miesiac temu zmarl moj ojciec pozostawiajac m.in. dom. nie mam zielonego pojecia o spadkach nie liczac lektury tego forum a sytuacja przedstawia suie dosc skomplikowanie.
Mama rozwiodla sie z ojcem gdy mialem rok, mimo ze mieszkal kilka kilometrow ode mnie widzialem go moze pare razy w zyciu, rozmawialem moze raz. z rodzina od strony ojca nie utrzymywalem rowniez nie utrzymywalem kontaktu, na pogrzebie bylem "incognito" wiec nie mialem okazji poznac;]. Z bliskiej rodziny ojca zyje jego brat(chyba ma rodzine) z Kanady, jego matka oraz ja. mial druga zone ale zmarla.
Co powinienem zrobic? Nie wiem czy pozostal testament, nie wiem czy zostalem w nim wydziedziczony ( jest taka mozliwosc, przeciez nie mielismy zadnego kontaktu). Przeciez nie zwroce sie z tym do "rodziny" ktorej nie znam.
Co, jesli ojciec zapisal wszystko komu innemu? Jest szansa sie o to upomniec w tym wypadku? Czy jesli odbedzie sie postepowanie spadkowe w sadzie zostane poinformowany? Jak sprawdzic czy wgl byl testament? Nie chcialbym zglosic sie po cos co mi sie nie nalezy wg prawa, ale nie chcialbym zeby ktos mnie wyrolowal.
Ten spadek moglby byc zadoscuczynuieniem od czlowieka ktory nie dal mi nic w zyciu, a byl moim ojcem.
Pozdrawiam, Sebastian.

PS. Sasiedzi doniesli mi ze 2 -3 tygodnie po pogrzebie byl u mnie rzekomo brat ojca, ktory przyjechal po mnie bo nie mogli czegos zalatwic beze mnie.

Dziekuje bardzo wiem juz cos wiecej:) gdyby ktos jeszcze chcial posluzyc dobra rada - bede bardzo wdzieczny.

1. Rozpocząć sprawę spadkową (na forum wielokrotnie opisywano gdzie i jakie dokumenty złożyć).
2. Jeśli zostawił testament, to na sprawie o nabycie spadku musi zostać przedstawiony. Jeśli nic z testamentu nie dostaniesz, to masz prawo do zachowku. Wydziedziczenie nie jest prostą sprawą, sam brak kontaktów ze spadkodawcą nie wystarczy do uznania zasadności wydziedziczenia (zwłaszcza, że to spadkodawca nie kontaktował się z własnym dzieckiem).
3. Jeśli ktoś inny rozpoczął sprawę spadkową, to powinieneś zostać o niej poinformowany (no chyba, że ten ktoś nie wiedział o istnieniu dziecka z poprzedniego małżeństwa, albo próbuje to zataić).

Powrót