spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku tuptulinka4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tuptulinka4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Moi dziadkowie umarli nie pozostawiając testamentu. Mieli dwoje dzieci czyli mojego ojca i jego siostrę. Mój ojciec nadal mieszkał w tym domu a jego siostra zamieszkała u swojego męża. Mój tata zmarł i jego siostra także. W tym domu zamieszkuje moja mama czyli żona taty wraz z moja siostrą. Po śmierci siostra taty swoja część oddała swojemu synowi. Syn zmarł, ma dwóch synów. Moja siostra twierdzi że nic mi się nie należy bo to ona mieszka z matka i ma zasiedziałość. Chciałabym się dowiedzieć czy mam takie samo prawo do spadku jak ona i dzieci mojego kuzyna? Sprawa dotyczy domu i działki 1300 m2.

bo to ona mieszka z matka i ma zasiedziałość.
Ło matko... Chyba zasiedzenie :)

Zasiedzenie jest możliwe przy nieprzerwanym posiadaniu - w tym wypadku domu - przez osobę niebędącą właścicielem, przez określony czas. Zobacz art. 172 KC - odpowiednio 20 lub 30 lat. Wtedy można wystąpić do sądu, aby stwierdził to zasiedzenie.

Po dziadkach, w braku testamentu dziedziczą ich dzieci - ojciec z ciotką po 1/2. Udział ojca przechodzi na jego spadkobierców - ustawowo, w braku testamentu, matka, siostra i Ty po 1/3. Udział ciotki przechodzi na jej spadkobiercę - jak rozumiem, tylko syn, a skoro on zmarł - to po nim jego spadkobiercy dziedziczą.

Jak się przeprowadzi te postępowania spadkowe - po dziadkach, po ojcu, po ciotce i jej synu - to osoby będące w efekcie końcowym właścicielami udziałów spadkowych, innymi słowy spadkobiercami spadkobierców, mogą złożyć wniosek o dział spadku, czyli o podzielenie tego, co faktycznie w skład spadku wchodzi, zgodnie z udziałami spadkowymi. Np. matka czy siostra, jak im tak zależy, mogą wnieść o przyznanie im całości za spłatą pozostałych spadkobierców.

Złożenie wniosku o dział spadku przerywa bieg terminu do zasiedzenia.

Powrót