Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku markis82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

markis82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie. Ojciec zmarł. Została mama i czworo dzieci. Ja mieszkam z mamą wraz z mężem na ojcowiźnie. Akurat prowadzimy sprawę o spadek.
Mama chce aby dom był przepisany na mnie, Lecz jedna siostra domaga sie swojego kawałka. I tu te pytanie. Czy muszę wypłacić jej dole w gotówce, czy mogę dać jej powiedzmy działkę, która pokryje te kwote. Od czego to zależy.
Proszę o odpowiedz!~!

od "woli" Sądu - jeżeli dochodzi do sprawy o dział spadku - ale możliwe jest iż Sąd przyzna działkę na rzecz jednej ze spadkobierczyni.
Sąd preferuje podział fizyczny rzeczy - jeżeli Ty zamieszkujesz w nieruchomości to rzeczywiście istnieje możliwość, że ta nieruchomość przypadnie Tobie - a działka siostrze - oczywiście ta działka musi odpowiadać wartości jej udziałowi - a jak nie to ewentualne spłaty, dopłaty ...

MAM MALY PROBLEM...w lutym zmarl moj dzidek a tata mojego ojca i zostawil samochod.do dzis jezdzimy tym samochodem i nie wiemy co zrobic aby prawnie go przerejestrowac...czy musimy zakladac sprawe spadkowa...babcia zuje i tata ma jeszcze 5 rodzenstwa???

Powrót