PATRYK747474 napisał:
Bo on przepisał nie na moją mamę tylko na swoją czyli moja babkę ( babka nie żyje od kilku lat
Przepraszam, nie wiem jak to się stało ale źle odczytałem - "moją matkę" zamiast "swoją matkę". Chyba zasugerowałem się tą informacją o rozwodzie. To się wpakowałem na minę...
PATRYK747474 napisał:
Czyli nie mam praw do odzyskania części tej nieruchomości ?
Jeżeli babcia i ojciec nie zostawili testamentów zmieniających porządek dziedziczenia ustawowego to wtedy Ty dziedziczysz po ojcu, a ojciec wcześniej dziedziczył po Twojej babci więc jakiś ułamek tamtej nieruchomości stał się Twoją współwłasnością jako spadek po ojcu (chyba że babcia przeniosła własność nieruchomości na inną osobę).
Potrzebuję więcej informacji:
0. Czy po rozwodzie rodziców zostałeś adoptowany przez ojczyma?
1. Czy Twój ojciec lub babcia pozostawili testamenty? Kiedy dokładnie zmarli?
2. Czy ojciec w chwili swojej śmierci był żonaty (ponownie)?
3. Ile dzieci miał ojciec w chwili swojej śmierci a jeżeli jedno z dzieci wtedy nie żyło to czy miało wnuki.
4. Informacje o wszystkich darowiznach wykonanych przez Twojego ojca i ich wartościach i czy jesteś pewien że Twój ojciec dokonał tamtą darowiznę tylko dla babci a nie dla babci i dziadka? Masz wypis aktu notarialnego darowizny?
5. Jaka jest wartość składników majątku spadkowego ojca,
6. Czy po babci zostało stwierdzone nabycie spadku? A jeśli nie to czy oprócz Twojego ojca i Twojej ciotki to babcia miała inne dzieci w chwili swojej śmierci a jeżeli jedno z dzieci wtedy nie żyło to czy miało wnuki. Czy babcia nie rozwiodła się z dziadkiem ani nie była z nim w separacji?
7. Informacje o wszystkich darowiznach wykonanych przez Twoją babcię i ich wartościach,
8. Jaka jest wartość składników majątku spadkowego babci.
PATRYK747474 napisał:
Może ktoś inny wypowie się jak to zinterpretować. Jest na forum przyklejony taki temat:
Dziedziczenie zaległości wobec FA. ale odnosząc to do pisma które otrzymałeś od komornika to sam mam więcej pytań niż odpowiedzi.