Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Pytania z cyklu walka o działki. Jestem kompletnie zielony w temacie więc piszę to co wiem to ci mi znajomi powiedzieli.
Wiec tak w 2021 zmarł mi ojciec oprócz mnie jest brat i mama, testamentu brak żadnych rozpraw spadkowych nie było, nic nie jest przepisane. Teraz mama do mnie dzwoni, że chce mi dać jedną działkę resztę chce sprzedać, czy coś chce dać bratu nie wiem. Mówiła,że może się to odbyć bez rozprawy sądowej, notarialnie tylko czy to prawda ? Ojciec miał kilka różnych działek (głównie gruntowych nie wiem ile ani gdzie i dwie z ruinami domów więc uzbrojone budowlane).
Czy mama może coś sprzedać bez mojej wiedzy ?
Czy to prawda, że jej jako żonie należy się 50% a mi i bratu po 25% ?
Kto decyduje która działka dla kogo ? sąd ? jeśli tak to na jakiej podstawie wielkości ? wartości ? kto w takim wypadku szacuję tą wartość ?
Czy to prawda, że mama ma pół roku od śmierci mojego ojca na dogadanie się bez sądu lub założenie sprawy spadkowej a jeśli się nie wyrobi to płaci się podatek od wzbogacenia ? tylko kto i ile wtedy płaci ?
Czy ja jako syn mogę złożyć papiery do sądu o ustalenie spadku ?
Nie chce aby to się obyło na zasadzie typu "dostał jedną działkę niech się zrzeknie reszty to sobie sprzedam"
Z góry dziękuję za pomoc i zaczęcie walki o to co mi się należy.

może się to odbyć bez rozprawy sądowej, notarialnie tylko czy to prawda ?
Prawda. Zarówno stwierdzenie nabycia spadku jak i jego dział można przeprowadzić w sądzie jak i u notariusza.
Czy mama może coś sprzedać bez mojej wiedzy ?
Nie.
jej jako żonie należy się 50% a mi i bratu po 25% ?
Nie. Każdemu po 1/3.
Kto decyduje która działka dla kogo ?
Albo sami ustalicie (wymaga to i tak potwierdzenia aktem notarialnym lub wyrokiem sądu) albo sąd ustali w sprawie o dział spadku i zniesienie współwłasności co komu przypada.
Czy to prawda, że mama ma pół roku od śmierci mojego ojca na dogadanie się bez sądu lub założenie sprawy spadkowej a jeśli się nie wyrobi to płaci się podatek od wzbogacenia ?
Nieprawda. Nie liczy się od otwarcia spadku. Te 6 m-cy to czas od wydania kwitu poświadczającego dziedziczenie (przez sąd lub notariusza) na zgłoszenie nabycia majątku w drodze dziedziczenia. Dotyczy to nie tylko matki ale wszystkich spadkobierców którzy przyjęli spadek. Po to by nie płacić podatku.
Kto decyduje która działka dla kogo ? sąd ? jeśli tak to na jakiej podstawie wielkości ? wartości ? kto w takim wypadku szacuję tą wartość ?
Wartości. Jeśli nie dojdziecie sami do porozumienia co do wartości, to oszacuje je biegły sądowy. Za opłatą. Możliwe są również spłaty i dopłaty przy dziale spadku.
Czy ja jako syn mogę złożyć papiery do sądu o ustalenie spadku ?
Tak. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Czyli kto dziedziczy i w jakim ułamku. Nie co dziedziczy.
Nie chce aby to się obyło na zasadzie typu "dostał jedną działkę niech się zrzeknie reszty to sobie sprzedam"
To przy dziale spadku. Radzę poczytać poradnik spadkobiercy przyklejony na górze tego działu.

Jeżeli ojciec był sam włascicielem tych nieruchomości to kązdy ze spadkobierców dziedziczy 1\3 udziałów.W sytuacji gdy te nieruchomości były własnością mamy i ojca jako współwłasnośc małżenska mama posiada udział 4\6 a ty z bratem po 1\6 w tych nieruchomościach.

Dzięki za odpowiedzi, dużo pomogliście ale mam jeszcze takie pytanko czy jakby doszło do rozprawy to sąd zbierze wszystkie działki ojca czy ja muszę to skompletować jakimś cudem.

Przeprowadzając postępowanie spadkowe u notariusza możesz poprosić o wyszukanie ksiąg wieczystych nieruchomości które posiadał zmarły - może to ułatwić odnalezienie poszczególnych działek.

Hmmm poznałem trzy działki tzn mam ich numer wiem gdzie są, napisałem do sądu aby mi udostępnił numery ksiąg wieczystych to zażądał opłaty oraz potwierdzenia, że jestem ich właścicielem a nie jestem, czyli nie dostałem. Ja nie skompletuje działek bo nie jestem właścicielem nie mam upoważnienia dla urzędu sądu jestem obcym który chce numery nie swoich działek. Znajomy adwokat mi powiedział, że sąd przy podziale majątku zbiera wszystko wysyłając zapytania do różnych instytucji.

Składasz do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku,wskazując w nim wszystkich spadkobierców po ojcu.Na podstawie stwierdzenia nabycia spadku idziesz do wydziału geodezji i składasz wniosek aby wpisali spadkobierców w miejsce twojego ojca i wtedy wiesz jakie działki weszły do spadku.

Powrót