Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku PapaRatzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PapaRatzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dnia 5-06-2025 zmarł mój tato. Po śmierci ojca zostałem ja jako kawaler bezdzietny i moja mama. Moje pytanie jest następujące co powinniśmy zrobić po śmierci ojca z prawnego punktu i jakie sa na te czynności terminy.

PapaRatzi napisał:
Moje pytanie jest następujące co powinniśmy zrobić po śmierci ojca z prawnego punktu i jakie sa na te czynności terminy.
Tak panu jak i pana mamie przysługuje prawo by w terminie 6 miesięcy od 5 czerwca złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku. Osoba, która nie odrzuca spadku nie musi składać żadnego oświadczenia o przyjęciu spadku ponieważ przyjmuje go wtedy z mocy ustawy z upływem tych 6 miesięcy. Jeżeli chcecie uzyskać formalny dokument, z którego wynikałoby kto dziedziczy i w jakim ułamku to można albo złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku albo udać się do notariusza w celu sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia.

Byrhtnoth napisał:
Tak panu jak i pana mamie przysługuje prawo by w terminie 6 miesięcy od 5 czerwca złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku. Osoba, która nie odrzuca spadku nie musi składać żadnego oświadczenia o przyjęciu spadku ponieważ przyjmuje go wtedy z mocy ustawy z upływem tych 6 miesięcy. Jeżeli chcecie uzyskać formalny dokument, z którego wynikałoby kto dziedziczy i w jakim ułamku to można albo złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku albo udać się do notariusza w celu sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia.
Czyli nie trzeba iśc do notariusza jak przyjmiemy spadek z mocy ustawy ... a co z domem co z samochodem po ojcu a co z przerestrowaniem w Wydziale Komunikacji

PapaRatzi napisał:
a co z domem co z samochodem po ojcu a co z przerestrowaniem w Wydziale Komunikacji
Właśnie po to żeby dokonać wpisów spadkobierców jako nowych właścicieli trzeba wnieść o stwierdzenie nabycia spadku do sądu lub zlecić notariuszowi sporządzenie aktu poświadczenia dziedziczenia. Odpis prawomocnego postanowienia i wypis zarejestrowanego aktu poświadczenia dziedziczenia pozwolą wykazanie swoich praw do majątku spadkowego czy to w celu wpisania nowych właścicieli czy w celu zbycia danej rzeczy.

Powrót