Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku memorio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

memorio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Proszę o udzielenie pomocy w związku z następującym problemem:

Został przeprowadzony spadek po zmarłym, który był wdowcem. Zmarły miał siedmioro dzieci - w podziale uwzględniono sześcioro z nich i dwoje wnucząt (po zmarłym synu). Udział w spadku wygląda następująco:
każde z sześciorga dzieci 1/6
każde z dwojga wnucząt 1/12

Moje pytanie brzmi tak:
Czy spadek został przeprowadzony prawidłowo?

No, nie bardzo:
6*1/6 +2*1/12 = 1 i 1/6,
czyli podzielono więcej niż wynosił spadek
Moim zdaniem powinno być:
dzieci(sześcioro) po 1/7, dwoje wnucząt po 1/14

a ja zostaje przy swoim:

każde z zyjących dostaje po 1/6 natomiast udział przypadającemu zmarłemu synowi dzielimy na dwoje wnucząt: czyli 1/6 dzielimy na 2 >(1 / 6) / 2 = 0.0833333333

co w dalszym rezultacie nam daje po 1/12 dla każdego z wnuka ;)

matematyka się klania;)

Dzięki wielkie za odpowiedź. ;)
Problemu to jednak nie rozwiązało. Wg sądu spadek powinien wyglądać właśnie tak: 6*1/6 i 2*1/12. Podział ten został wykorzystany do załatwienia innej sprawy i tam powiedziano, że spadek został źle przeprowadzony, bo powinno być po 1/7 dla dzieci i po 1/14 dla wnuków.

Jak więc będzie poprawnie?

prokuratorr napisał:
a ja zostaje przy swoim:

każde z zyjących dostaje po 1/6
matematyka się klania;)

No własnie, kłania się matematyka. Jeżeli żyjących jest 6 i każdy dostanie po 1/6 to zostanie rozdysponowanych 6/6 spadku czyli caly. Co mają dostać dzieci zmarłego SIÓDMEGO rodzeństwa?

trochę można się zagubić...podział całości dla 6 osób wg mnie to: 7/7 równych czści dzielimy na 6 żyjących
- 7/7/6 = 1/6 przypadająca na osobę

natomiast podzial na dwoje wnuków: 1/7/2 = 1/14

prokuratorr napisał:
a ja zostaje przy swoim:

każde z zyjących dostaje po 1/6 natomiast udział przypadającemu zmarłemu synowi dzielimy na dwoje wnucząt: czyli 1/6 dzielimy na 2 >(1 / 6) / 2 = 0.0833333333

co w dalszym rezultacie nam daje po 1/12 dla każdego z wnuka ;)

matematyka się klania;)

oj się klania jlania, czy srania;p

:ooo:

sie ukłoniła ;) nie doliczyła się że osob było 7 ;)

Cóż... Ta sprawa wydaje się trudniejsza niż można by przypuszczać ;)
Teraz pojawiła się trzecia propozycja...

Najbardziej w tym wszystkim dziwi mnie, że sąd w takiej sprawie mógł tak po prostu się pomylić. W końcu dla mnie podział takiego spadku to trudna sprawa, ale dla człowieka, który zajmuje się tym na codzień, powinno być to oczywiste. Przecież to chyba nie jest aż tak skomplikowany przypadek :)

Mimo wszystko dziękuję za próby wyjaśnienia sprawy :D

ale Sąd może w każdym czasei sprostować omyłkę pisarską;p

jeśli złożycie takowy wniosek, to myślę iż Sąd nie będzie kombinował i sprastuje;

oczywiście z punktu widzenia treści przepisu nie może, ale mam "przeczucie" iż tak postąpi;

Powrót