Spadek po osobie zmarłej

• Autor wątku Autor wątku Maciej1995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciej1995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam forumowiczów,
Przeszukałem forum, aby odnaleźć podobną sytuację, niestety nie udało mi się.
W związku z tym założyłem nowy temat.
Proszę o pomoc/opinie w opisanej poniższej sprawie.

Kilka miesięcy temu zmarła moja mama. Posiadała ona dwa mieszkania, które nabyła przed ślubem. Jedną z tych nieruchomości zamieszkuje ja, natomiast drugą ojczym ze zmarłą juz matką oraz 2 ich dzieci.

Sprawa wygląda w ten sposób, iż każda z tych nieruchomości została nabyta przez zmarłą jeszcze przed ślubem z obecnym partnerem. Rozumiem, iż ustawowo masa spadkowa zostanie pewnie po 1/4 na naszą czwórke. Jednakże proszę o opdowiedź jak - brzydko mówiąc - pozbawić prawa własności pozostałych spadkobierców co do mojego mieszkania, które zamieszkuje już sam od kilku lat? Zapewne będzie to materiał na osobną przewód, natomiast prosze o informację na jakiej podstawie i czy w ogóle moge o coś takiego wystąpic.

Z góry dziekuje za pomoc.

prosze o informację na jakiej podstawie i czy w ogóle moge o coś takiego wystąpic
Zakładam, że mama nie pozostawiła testamentu, w którym przekazała ci w spadku to mieszkanie?
Wobec tego cały pozostały po mamie majątek (obydwa mieszkania) podlegają dziedziczeniu ustawowemu w równych udziałach pomiędzy męża i dzieci - po 1/4.
Jedyne co ci pozostaje to dział spadku ze spłatą - aby stać się jedynym właścicielem tego mieszkania musiałbyś spłacić pozostałych współwłaścicieli.
Dział spadku może być zgodny - za zgoda wszystkich spadkobierców, albo niezgodny - na mocy orzeczenia sądu.
Przeczytaj art. 1035 - 1046 KC

@Rovan
Super, dziękuję Ci badzo. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło :P
Pozdrawiam

Powrót