Spadek po otwarciu testamentu - brak zgody

• Autor wątku Autor wątku slavvek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slavvek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam pytanie odnośnie spadku zapisanego w testamencie. Mianowicie:
W ostatnim okresie został otwarty testament po zmarłej mamie, na podstawie tego tego testamentu wynikło kto z rodziny w jakim stopniu dziedziczy spadek.
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób i gdzie trzeba załatwić aby podatek od części nieruchomości był płacony już przeze mnie.
Do tej pory podatek widniał na jedną osobę, jednak po otwarciu testamentu chciałbym aby za to co mi się należy płacić samemu.

Mama zmarła niecałe 20lat temu, jak w tym przypadku ma się prawo zasiedzenia. Jak wygląda rozprawa i ustanowienie zasiedzenia. Wiem że po 20latach jeżeli w dobre wierze lub 30 lat w złej wierze - jeżeli dana osoba użytkuje działkę.
Jak rozumieć w dobrej i złej wierze - jeżeli jest rodzeństwo i jedna osoba z rodzeństwa opłacała podatek i czasami coś uprawiała (na początku zdecydowanie więcej, teraz praktycznie nic), przy przyzwoleniu słownym reszty rodzeństwa to ma prawo do danej działki po 20 latach czy po 30.
Jest to zasiedzenie w dobrej czy złej wierze.

Co do pierwszego pytania to wiem że najlepszym rozwiązaniem byłoby od razu podzielić działkę przez geodetę. Jednak w wyniku tego że kilka "czarnych owiec" robi wszystko na przekór i nie chce się dogadać będzie to bardzo trudne. Bynajmniej tak mi się wydaje.

Proszę o pomoc i wszelkie sugestie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jeżeli są potrzebne dodatkowe informacje to proszę zadawać a w miarę możliwości będę udzielał wyczerpujących odpowiedzi.

Jeszcze raz z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Zasadniczo "zasiadamy" nieruchomość wtedy, gdy nie wiemy czyja ona jest. Wniosek o zasiedzenie składa się w sądzie. W tej sprawie zapewne winno być lub też było stwierdzenie nabycia spadku - z niego będzie wynikało co jest czyje. Opłata podatku stanowi tylko jeden i to raczej nie najważniejszy dowód na "zasiadanie" nieruchomości.

Powrót