Spadek po rodzicach Duży problem

• Autor wątku Autor wątku klaudia11000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudia11000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam mam duży problem z uregulowanie spadku po rodzichach.
Sąd w 1991 roku wydał niezrozumiały dlamnie wyrok. Ale dopiero teraz siostra postanowiła dokończyć procedury.

1 stwierdził że po Januszu XXXX zmarłym w 1978 roku na podstawie dziedziczenia ustawowego spadek i gospodarstwo rolne odziedziczyli moja matka, ja i 2 siostry każde po 1/4 cześci
2 stwerdził że po Teresie xxxx zmarłej w 1988 roku na podstawie dziedziczenia ustawowego spadek i gospodarstwo rolne odziedziczyli ja i jedna siostra ponieważ druga jest siostrą przyrodnią.

Zastanawia mnie zapis spadek i gospodarstwo rolne
ponieważ spraw tyczyła działki rolnej o wielkoći 33 ary
moji rodzice przepisali mi i moje rodzonej siostrze majątek w 1974 roku więc nie posiadali juz niczego z wyjątkiem tej 33 arowej działki.

Więc o jaki spadek i gospodarstwo chodziło sądowi ?

klaudia11000 napisał:
moji rodzice przepisali mi i moje rodzonej siostrze majątek w 1974 roku więc nie posiadali juz niczego.

Co ma Pani na myśli mówiąc: "moi rodzice przepisali mi i mojej rodzonej siostrze majątek"? Co rozumie Pani pod pojęciem "majątku"?

W 1991 roku, kiedy doszło do stwierdzenia praw do spadku istniały przepisy szczególne dotyczące dziedziczenia gospodarstw rolnych. Aktualny stan prawny jest taki, iż (zgodnie z wyrokiem TK z 2001 roku) gospodarstwo rolne jest dziedziczone na zasadach ogólnych.
To, że ta działka rolna została przepisana wcześniej, nie oznacza, iż czynność prawna odnosiła się do gospodarstwa rolnego. Gospodarstwo rolne składa się nie tylko z grutów rolnych, ale również z gruntów leśnych, budynków lub ich części, urządzeń i inwentarza oraz praw związanych z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.

Powrót