Spadek po rodzicach

• Autor wątku Autor wątku luki81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jestem osobą samotną i mieszkam z rodzicami.W lipcu zmarła mama która
zostawiła własnoręcznie napisany testament.Swoją część mieszkania zapisała
mi.Ojciec który żyje również sporządził własnoręczny testament w którym zapisał również na mnie swoją cześć mieszkania.Mam jeszcze rodzeństwo,które nie rości prawa do mieszkania.
mam pytanie czy rozpoczynać sprawę spadkową po mamie,czy dopiero
razem po śmierci ojca {ma 85 lat} dziękuję za pomoc

Jeśli jest testament to wskazane jest jak najszybsze otwarcie go i ogłoszenie, więc sprawę by zaczął.

Rodzeństwo nie rości praw, ale ma 3 lata od daty śmierci mamy (i taty) by domagac się zachowku, no chyba że w testamencie jest rozrządzenie: "wydziedziczam" lub "pozbawiam zachowku"

Jeżeli jest testament, to nawet nie jest wskazane ale wręcz obowiazkowe, żeby ujawnić i odczytac testament przez sąd spadku.
Kpc stanowi:
Art. 646. (569)§ 1. Osoba, u której znajduje się testament, obowiązana jest złożyć go w sądzie spadku, gdy dowie się o śmierci spadkodawcy.
§ 2. Kto bezzasadnie uchyla się od wykonania powyższego obowiązku, ponosi odpowiedzialność za wynikłą stąd szkodę. Ponadto sąd spadku może nałożyć na uchylającego się grzywnę.

Rodzenstwo Pana ma 3 lata od otwarcia i ogloszenia testamentu zeby dochodzic zachowku.

Najlepiej przeprowadzic postepowanie spadkowe. Prosze zlozyc wniosek o otwarcie i ogloszenie testamentu oraz stwierdzenie nabycia spadku. Koszt okolo 50 złotych. Wlasicwy jest sad rejonowy ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawczyni.

Postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku da Panu dowod tego ze jest Pan spadkobiercą Pana mamy wiec da dowod ze jest Pan wlasicicelem polowy "mieszkania". To z kolei pozwoli Panu na wpisanie siebie w KW co do polowy nieruchomosci (koszt 200 złotych) lub zalatwienie spraw ze spoldzielnia - uwaga nalezy jak najszybciej zostac czlonkiem takiej spoldzielni.

Powrót