Spadek po rodzicach

• Autor wątku Autor wątku Pan Rysownik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pan Rysownik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
W 1959 roku zmarł mój Ojciec, a w 2001 zmarła moja Mama. Po śmierci Mamy spadek przejęły mojej siostry dzieci (czyli wnuki). Siostra twierdzi, że nasza Mama jeszcze za życia przepisała majątek na wnuki u notariusza, lecz pisma od notariusza nie chce pokazać. Ponoć jest to tak napisane, że nic nie da rady zrobić. Nie występowałyśmy o zachowek, bo siostra twierdziła, że nas spłaci. Teraz twierdzi, że nie musi, bo minęły 3 lata i nie musi. W domu Mamusi mieszkają wnuki. Siostra wyprzedaje ziemię na działki. Ciężko pracowaliśmy w gospodarstwie, co w tej sytuacji możemy zrobić? Czy faktycznie nic nam się nie należy? Z góry bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc...

jak wiadomo z rodziną to najlepiej na zdjęciu..... ;)

ziemia , która wchodzi w skład majątku matki ma zapewne założoną księgę (lub księgi) wieczystą...... trzeba się udać do sądu, do wydziału ksiąg wieczystych i sprawdzić te księgi, kto jest tam wpisany i na podstawie jakich dokumentów.....

A czy mam prawo do wglądu do księgi wieczystej? Ponieważ siostra była i powiedziano jej, że jest właściciel i nie ma ona prawa.

Powrót