Spadek po rodzicach

• Autor wątku Autor wątku damian2988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian2988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, zrobilem dziedziczenie po rodzicach , rodzice nie zyja juz przeszlo 10lat, mama przed smiercia nie miala nic , zdążyła przepisac na moją siostre i brata, po tacie ja dostalem wszystki bo bylem jedynym synem, ( rodzeństwo mialo innego ojca , mam 2 raz sie ozenila) dostalem dom i laki, zapomnielismy ze jest w garazu ciagnik, byl on kupiony po małżeństwie ale na tate zarejestrowany) nie uzwglednilismy go w spadku bo poprostu zapomnieliśmy, jest on nie oplacany od smierci taty, jak to teraz wyglada jak bym chcial go na siebie zapisac??? Jakies kary za tyle lat braku oc??? Czy znowu musimy robic spadek???

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

damian2988 napisał:
Czy znowu musimy robic spadek???
damian2988 napisał:
jak to teraz wyglada jak bym chcial go na siebie zapisac???
Jeżeli sąd wydał postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku lub notariusz sporządził akt poświadczenia dziedziczenia po pana tacie to sprawa spadkowa jest zakończona i nie ma potrzeby (ani nawet prawnej możliwości) żeby wszczynać ja po raz kolejny. Takie postanowienie (akt poświadczenia dziedziczenia) dotyczy całej masy spadkowej po osobie zmarłej (tak nieruchomości jak i ruchomości np. właśnie ciągnika rolniczego). Spadek nabył Pan prawdopodobnie z mocy ustawy i to już z dniem otwarcia spadku (śmierci pana taty) więc to na Panu spoczywał obowiązek zapłaty ubezpieczenia OC pojazdu. W celu przerejestrowania pojazdu na siebie trzeba by skontaktować się z najbliższym wydziałem komunikacji (urząd miasta/starostwo powiatowe). Na pewno będzie potrzebny dowód osobisty oraz postanowienie sądu lub akt poświadczenia dziedziczenia sporządzony przez notariusza.

Tata, nie zyje juz 16lat , do tej pory nie dostalem zadnego pisma w sprawie oc ciagnika? Czy po tylu latach moze odezwac sie ubezpieczalnia?? Pani notariusz mowila ze wszystkie dlugi juz dawno sie przedawnily jesli byly, a zapomnielismy o ciagnik sie spytac?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Powrót