Spadek po rodzicu, wydział komunikacji

• Autor wątku Autor wątku wrona4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wrona4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, w ostatnim czasie przerejestrowywalem auto, które m.in. otrzymałem w spadku po zmarłym rodzicu. W wydziale komunikacji potrzebny był do tego akt notarialny (zakończone postępowanie spadkowe). Czy urzędnik wydziału komunikacji w starostwie ma prawo do kserowania całości aktu notarialnego? W akcie tym wyszczególniony jest cały spadek, który otrzymałem po zmarłym rodzicu tj. nr. działek, powierzchnie, nr. ksiąg wieczystych, dane spadkobierców itd. Czy urzędnik ma prawo do kserowania całości aktu notarialnego czy tylko do części, która dotyczy pojazdu, który otrzymałem w spadku? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

potrzebny był do tego akt notarialny (zakończone postępowanie spadkowe)
Akt poświadczenia dziedziczenia wydany u notariusza powinien określać jedynie kto dziedziczy i w jakim ułamku. A nie co podlega dziedziczeniu. Więc albo Ty coś mylisz, albo notariusz niepotrzebnie ujmował majątek spadkowy.

wiegol napisał:
Akt poświadczenia dziedziczenia wydany u notariusza powinien określać jedynie kto dziedziczy i w jakim ułamku. A nie co podlega dziedziczeniu. Więc albo Ty coś mylisz, albo notariusz niepotrzebnie ujmował majątek spadkowy.

Niczego nie mylę, postępowanie spadkowe zostało zakończone i został wydany akt notarialny. W urzędzie komunikacji nie został skserowany akt poświadczenia dziedziczenia tylko akt notarialny w całości, w którym z kolei zawarte jest to wszystko co napisałem powyżej tj. nr działek, nr. ksiag wieczystych, powierzchnie działek, dane wrażliwe w postaci PESELU, nr. i serii dowodu osobistego spadkobierców, no po prostu wszystko. Czy jest to zgodne z prawem? Po co urzędnikowi z urzędu komunikacji takie informacje do przerejestrowania auta są potrzebne? Czy nie mógł skserować tylko strony, która dotyczy otrzymanego przeze mnie auta w spadku?

Urzędowi powinien wystarczyć sam akt poświadczenia dziedziczenia.

Swamp napisał:
Urzędowi powinien wystarczyć sam akt poświadczenia dziedziczenia.

W akcie poświadczenia dziedziczenia zawarta jest tylko informacja, że każdy ze spadkobierców otrzymał 1/3 majątku. Nie ma w nim informacji, że spadek został mi w całości przekazany. Taka informacja znajduje się dopiero w akcie notarialnym (końcowym).

To zmienia postać rzeczy.
W tej sytuacji jak najbardziej urzędnik postąpił prawidłowo kopiując cały kat notarialny.

Powrót