spadek po siostrze

• Autor wątku Autor wątku fajgulina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fajgulina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
w pazdzierniku zeszlego roku zmarla druga siostra mojej mamy.Byla wdowa,nie miala dzieci i nikogo z najblizszej rodziny oprocz mojej mamy.Pierwsza siostra,ktora zmarla w 1999 zostawila dwie corki w tym jedna z zespolem Downa. Ta siostra zostawila we Wroclawiu mieszkanie wlasnosciowe o wartosci okolo 240tys.Prawo do spadku ma moja mama i te dwie corki po pierwszej siostrze, ale jest problem z moja mama,bo chce sie zrzec prawa do spadku.Nie musze nadmieniac,ze mama klepie biede na emeryturze,ale boi sie ze ludzie beda gadac,ze wyciaga reke po cudze.Czy ktos zna jakis sposob zeby ja przekonac,nie chce tych pieniedzy dla siebie,a mojej mamie bardzo by sie przydaly:x

Ostatnia edycja:
Mama zrzec się spadku nie może - zrzeczenie się w prawie polskim jest umową między spadkodawcą a przyszłym spadkobiercą.
Mama może w terminie 6mc od dowiedzenie się o śmierci (o ile nie został sporządzony testament) odrzucić spadek - wówczas nie będzie traktowana tak jakby nie dożyła otwarcia spadku - zgadnij kto wówczas będzie dziedziczył :)
Najgorszą możliwością jest przyjęcie spadku przez mamę i późniejsze rozporządzenie nim w formie np. darowizny na rzecz tychże siostrzenic.

przepraszam,ale cos zle otworzylam.Dziekuje za odpowiedz,alenie bardzo rozumiem,myslalam,ze moja mama dziedziczy tylko 50procent,a reszte siostrzenice.Prosze jeszcze o odpowiedz w tej kwestii komu ile sie nalezy?

Z chwilą otwarcia spadku=śmierć spadkodawcy spadek nabywają osoby wskazane treścią przepisów art. 931 i nast. kc - o ile spadkodawca nie sporządził testamentu.
Z postu wynika, iż do dziedziczenia powołane są Pani matka z udziałem 1/2 oraz siostrzenice z udziałami 1/4 każda.
Jednakże nabycie spadku staje się definitywne dopiero na skutek jego przyjęcia. Następuje to w formie oświadczenia o przyjęciu spadku (wprost albo z dobrodziejstwem inwentarza) składanym przed notariuszem albo sądem. Oświadczenie to składa się w terminie 6mc - było wyżej. Jeżeli oświadczenie nie zostanie złożone w tymże terminie z mocy prawa nabywa się spadek wprost.
Nie wiem czy jest to istotne (ma znaczenie przy odpowiedzialności za długi spadkowe), ale skoro jedna z osób powołanych do dziedziczenia ma zespół Downa to w takim przypadku z mocy 1015p2kc nabywa ona spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Z mocy 1016kc jeżeli jedna z osób nabyła spadek z db.inw. spadkobierca, który nie złożył oświadczenia w przedmiocie przyjęcia/odrzucenia spadku również nabywa spadek z db.inw.

o ile to bedzie mozliwe to prosze mi wyjasnic co to jest dobrodziejstwo inwentarza.Poza tym jestem bardzo wdzieczna za odpowiedz

Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza ma znaczenie w przypadku istnienia długów spadkowych. Przyjęcie spadku w ten sposób oznacza dla spadkobiercy, iż jego odpowiedzialność za te długi jest ograniczona do wartości aktywów spadku, czyli spadkobierca przyjmujący spadek w ten sposób nie powinien odpowiadać ponad wartość spadku - nie dopłacić z własnego majątku do długów spadkowych.
Więcej szczegółów można odnaleźć przez google.

Powrót