Spadek po siostrze

• Autor wątku Autor wątku natalia1331
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natalia1331

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zmarła moja siostra, mężatka, bezdzietna. Po śmierci naszych rodziców razem z dwoma braćmi i tą siostrą odziedziczyliśmy po 1/4 ich mieszkanie. Moje pytanie dot. tego, czy mąż mojej zmarłej siostry ma prawo do mieszkania moich rodziców? Czy coś mu się z tego tytułu należy?

Jeszcze jedno pytanie. Siostra posiadała swoje mieszkanie własnościowe. Prawdopodobnie spisała testament, w którym zapisała mieszkanie mężowi. Czy my jako rodzeństwo mamy prawo do tego lokalu?
Mieszkanie było sfinansowane przez naszych rodziców, a także przez nas.

Po Twojej siostrze dziedziczy tylko mąż. Odziedziczył wszystko co miała jego żona. Czyli równiez 1/4 mieszkania po Twoich rodzicach. Czy siostra testament spisała- i zapisała w nim mieszkanie mężowi - czy nic nie spisała to bez znaczenia, i tak mąż bierze mieszkanie. Wam nic do niego. Darowizna to darowizna, kto daje i odbiera ten się w piekle poniewiera :evil: :lol:

Hm, właściwie to do tego co sam napisałem zastrzeżenia mógłbym zgłosić. Zgodnie z par. 4 art. 932 k.c. udział spadkowy który by przypadał Twoim rodzicom przechodzi na Was, jako rodzeństwo. Czyli mąż dziedziczy po żonie 1/2, a każde z rodzeństwa po 1/6. O ile stosuje sie ten przepis także w sytuacji określonej w par. 2 art 932, ale właściwie nie widzę podstaw do jego niestosowania, choc dotychczas - nie wiedzieć czemu - sądziłem że dotyczy on tylko sytuacji, o której mowa w art 932 par. 3... Ale może ktoś kumaty potwierdzi czy dobrze myślę. Szlag by trafił nowelizacje ;)

Powrót