Spadek po smierci ojca.

• Autor wątku Autor wątku northface
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

northface

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,chcialam sie dowiedziec czy moge ubiegac sie o spadek (zachowek) po ojcu ktory zmarł 1979 roku 6 tyg po tym jak ja sie urodzilłam , ojciec bym w zwiazku malzenskim z moja mama ktora zyje .Moja babcia(ojca matka) zmarla w 2013r ,ojciec ma 4 siostry i teraz tylko slysze jak to one lub ich dzieci beda sie budowac na dzialkach po babci.
Czyli wogole nie uwzglednili mojego ojca-mnie w spadku,zachowku?
Nigdy nawet nie bylo mowy ze mi sie cos nalezy.Czy mogłam zostac wydziedziczona lub ojciec.Chciala bym wiedziec czy moge ubiegac sie o spadek lub jakis zachowek czy mam podstawy prawne-czy to jest juz za pozno na to.

Z gory Dziekuje

northface napisał:
Witam,chcialam sie dowiedziec czy moge ubiegac sie o spadek (zachowek) po ojcu ktory zmarł 1979 roku 6 tyg po tym jak ja sie urodzilłam , ojciec bym w zwiazku malzenskim z moja mama ktora zyje .
Sprawę o stwierdzenie nabycia spadku można przeprowadzić po wielu latach więc tak. Ewentualne roszczenie o zapłatę zachowku po ojcu jest przedawnione.
northface napisał:
Moja babcia(ojca matka) zmarla w 2013r ,ojciec ma 4 siostry i teraz tylko slysze jak to one lub ich dzieci beda sie budowac na dzialkach po babci.
Odnośnie spadku po babci to sytuacja może być różna w zależności od tego czy pozostawiła testament. Jeżeli miało miejsce dziedziczenie ustawowe (a więc w sytuacji gdy pani babcia nie pozostawiła ważnego testamentu) to Pani (oraz ewentualnie pani rodzeństwo) w miejsce ojca dziedziczy po swojej babci ten udział, który by mu przypadł w spadku. Jeżeli nie uwzględniono Pani w postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku to może Pani złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po babci. Przy dziedziczeniu ustawowym ewentualne roszczenie o zachowek także się przedawniło.
Przepis prawny:
art. 931 Kodeks cywilny
§ 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.
§ 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.
Jeżeli jednak pani babcia pozostawiła testament to mogła w nim dowolnie rozdzielić działki pomiędzy dowolne osoby. Jeżeli tak było mogłaby się pani (oraz ewentualnie pani rodzeństwo) domagać się zapłaty zachowku od spadkobierców testamentowych jednak roszczenie to także może być przedawnione ponieważ bieg terminu przedawnienia w takich przypadkach rozpoczyna się z dniem ogłoszenia testamentu. Jeżeli ogłoszenie testamentu miało miejsce przynajmniej 5 lat temu a nie była Pani poinformowana o ogłoszeniu testamentu to ewentualnie może to zostać uwzględnione i pozew o zapłatę uwzględniony pomimo upływu okresu przedawnienia.

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli ogłoszenie testamentu miało miejsce przynajmniej 5 lat temu a nie była Pani poinformowana o ogłoszeniu testamentu to ewentualnie może to zostać uwzględnione i pozew o zapłatę uwzględniony pomimo upływu okresu przedawnienia.
Co miałeś na myśli używając słowa "ewentualnie"? Myślałem że gdy upłynie termin przedawnienia i podniesiony zostanie zarzut przedawnienia roszczenia na podstawie art. 1007 § 1 to sąd nie ma możliwości go nie uwzględnić.

Paulie Gualtieri napisał:
Co miałeś na myśli używając słowa "ewentualnie"?
Uwzględnienie zarzutu przedawnienia może być rozważane przez sąd pod kątem art. 5 k.c.

Powrót