Spadek po tacie i nieletnia siostrzenica.

• Autor wątku Autor wątku nrfegrom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nrfegrom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, kilka dni temu zmarł mój tata i chcielibyśmy ,żeby moja mama dziedziczyła po tacie wszystko.
Ale tata niemiał testamentu więc rozumiem ,że część dziedzicze ja i moja siostrzenica (gdyż moja siostra również nie żyje)
Czy możemy przyjęcie spadku załatwić u notariusza pomimo ,że jest w naszej 3 osoba niepełnoletnia??.
Czy będzie taka możliwość ,żeby przepisać naszą część na mamę ??
Ale później po odejściu mamy dostaniemy po połowie spadku??

Bedzie potrzebna zgoda sądu rodzinnego na dział spadku u notariusza Lub w sądzie . Ponadto osobę nieletnią musi reprezentować kurator.Sad na pewno nie zgodzi się na taki dział spadku jak proponujecie ponieważ byłoby to krzywdzące dla osoby małotetniej ,która miałaby darowac swój udział .

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Hmm trochę to komplikuje sprawę.
Mam jeszcze jedno pytanie gdyż tata był współwłaścicielem domu razem ze swoją siostrą.
Teraz po śmierci taty myślimy o sprzedaży ww. Domu.
Czy do sprzedaży też będzie potrzeba zgoda sądu?

nrfegrom napisał:
chcielibyśmy ,żeby moja mama dziedziczyła po tacie wszystko
1. "My" - to znaczy kto konkretnie?

2. Spadkobiercami Twojego taty są tylko: żona zmarłego, Ty (jako córka) i wnuczka zmarłego?

3. Kto ma władzę rodzicielską nad wnuczką zmarłego?

nrfegrom napisał:
Mam jeszcze jedno pytanie gdyż tata był współwłaścicielem domu razem ze swoją siostrą.
4. Twoja ciocia żyje lub ma dzieci lub wnuki?

nrfegrom napisał:
Ale później po odejściu mamy dostaniemy po połowie spadku??
Ty i wnuczka po połowie więc po co robić to "przetasowanie" udziałami skoro i tak one do Was wrócą? Według mnie to zbędne koszty.

Ostatnia edycja:
Sklero_San napisał:
1. "My" - to znaczy kto konkretnie?
Ja jako syn i moja siostrzenica i jej tata czyli mój szwagier.

2. Spadkobiercami Twojego taty są tylko: żona zmarłego, Ty (jako córka) i wnuczka zmarłego?
Jeśli nie liczymy siostry taty to tak.
Tyle że ja jako syn

3. Kto ma władzę rodzicielską nad wnuczką zmarłego?
Moj Szwagier czyli ojciec dziecka.

4. Twoja ciocia żyje lub ma dzieci lub wnuki?
Tak ciocia żyje.

Ty i wnuczka po połowie więc po co robić to "przetasowanie" udziałami skoro i tak one do Was wrócą? Według mnie to zbędne koszty.
Głównie chodzi o możliwość sprzedania jednej działki i domu.
A z tego co rozumiemy to jeśli znajdziemy klienta na dom to i tak będzie trzeba iść do sądu rodzinnego żeby go sprzedac

nrfegrom napisał:
Jeśli nie liczymy siostry taty to tak.
Siostry taty na pewno nie zaliczamy do spadkobierców Twojego taty bo rodzeństwo nie dziedziczy po sobie gdy zmarły ma dzieci.
nrfegrom napisał:
Tyle że ja jako syn
Ok, przepraszam za pomyłkę.

nrfegrom napisał:
Tak ciocia żyje.
Ciocia może wnieść do sądu wniosek o zniesienie współwłasności nieruchomości ze spłatą siostrzenicy. To żądanie będzie miało większe poparcie także w sądzie opiekuńczym niż jakaś tam sprzedaż. Jeśli jednak niewiele lat brakuje do ukończenia 18 lat przez siostrzenicę to oczywiście warto poczekać bo wtedy możecie sprzedać nieruchomość wspólnie (unikając kosztów sądowych).

nrfegrom napisał:
Czy możemy przyjęcie spadku załatwić u notariusza pomimo ,że jest w naszej 3 osoba niepełnoletnia??.
Przy poświadczeniu dziedziczenia u notariusza w imieniu niepełnoletniej siostrzenicy może działać jej przedstawiciel ustawowy czyli jej ojciec ale ma prawo przyjąć spadek w jej imieniu tylko z dobrodziejstwem inwentarza. Nie może spadku odrzucić ani przyjąć go wprost.

Powrót