SPADEK PO TACIE - PROŚBA O POMOC

• Autor wątku Autor wątku pyfcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pyfcia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam Państwa,

mam nielada wyzwanie - dwa lata temu nagle zmarł mój tata nie pozostawiając testamentu. Ja i moja mama jesteśmy jedynymi spadkobiercami. Chciałyśmy uporządkować od razu dokumenty, jednak pisma do Sądu za które zapłaciłyśmy Radcy nie spełniły oczekiwań Pań u których się takowe składa - podobno źle napisane - w związku z tym odpuściłyśmy sobie formalne podziały.
W chwili obecnej musimy sprzedać garaż - nie mamy uporządkowanych spraw sądowo i w związku z tym mam pytania:
1. podział spadku na mnie i moją mamę - jakie dokładnie dokumenty i co ma się w nich zawierać? czy mamy jeszcze płacić za wycenę np. mieszkania czy wpisać cenę za jakie było zakupione 5 lat temu?
2. czy nie szybciej doprowadzimy do zamkniecia sprawy jeżeli zrzeknę się na mamę swojej części i czy w związku z tym mama nie będzie musiała ponieść dodatkowych opłat podatkowych?
Ile tak naprawdę będzie nas to kosztowało - osobiście byłam już dwa razy w kancelari sądu i w zależności od tego, która z Pań przyjmuje wnioski to jest mowa o 50 i 300zł...

Bardzo proszę o informację - sprawa jest na tyle pilna, że musimy dokonać sprzedaży garażu przed zimą.

Dziękuję i pozdrawiam

Nie wiem za co wzięli pieniądze owi radcy, ale wystarczy przeczytać lub ściągnąć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku i złożyć do sądu.
We wzorze są podane stosowne, potrzebne załączniki.
http://prawoity.pl/pisma/?pismo=wniosek_o_stwierdzenie_nabycia_spadku
Panie są zwolnione z podatku od spadku, więc niepotrzebne są te kombinacje.
Ewentualne przeniesienie swojego udziału w spadku (a nie zrzeczenie się) następuje u notariusza podczas działu spadku.
PS
50 zł to koszt wniosku o stwierdzenie nabycia spadku.

W pierwszej kolejności ściągnęłam wniosek nawet z zaproponowanego liknu - okazało się, ze jest zły, zbyt ogólny - brak wycen mieszkania i garażu a także rzeczy typu: tv, lodówka itp. Kazano zalatwić wypisy z księgi wieczstej (300zł) oraz wycenę od rzeczoznawcy - i tu kolejny znak zapytania, podbno jak się tego nie wykona to rzeczoznawca sądowy odwiedzi nas bez wcześniej ustalonego terminu i wystawi jeszcze za to rachunek...

Kto Pani kazał zatrudniać rzeczoznawcę?
Przecież do postępowania sądowego dotyczącego stwierdzenia nabycia spadku jest potrzebny jedynie wniosek, wpłata 50 zł, oraz załączniki wynikające z tego wzoru.
Sąd stwierdzający nabycie spadku, nie bada co i jakiej wartości wchodzi do masy spadkowej, tylko ustala kto i w jakich (ułamkowych) częściach i na jakiej podstawie (ustawowej, czy testamentowej) dziedziczy.
Spis inwentarza, czyli co wchodzi w masę spadkowa jest potrzebne przy dziale spadku, a nie przy stwierdzeniu nabycia spadku, chyba że jedno i drugie chcecie przeprowadzić w połączonym postępowaniu.

Powrót