Spadek po wujostwie

• Autor wątku Autor wątku endajs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

endajs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
bardzo proszę o poradę w sprawie dziedziczenia spadku.

Całość dotyczy mojej ciotki Marty. Ciotka miała czwórkę rodzeństwa - moją mamę i trzech braci. Z jednym z braci mieszkała w posiadłości, która przeszła na ich własność po śmierci rodziców całej czwórki. Posiadłość podzielona została na połowę - między ciotkę i wujka, w zgodności z pozostałą trójką rodzeństwa. Pozostałe rodzeństwo zrzekło się majątku spadkowego. Był to rok 1989.

Ciocia Marta i jej brat, z którym mieszkała w jednym domu, nie mieli/mają małżonków ani dzieci. Jedyną najbliższą rodziną, z którą utrzymują kontakt, jestem ja.

W testamencie spisano również, że w przypadku śmierci cioci do całości spadku powołany zostanie jej brat, z którym mieszka. Odwrotnie również w przypadku wujka - jeżeli umrze przed ciocią, jego połowa przechodzi w jej ręce. Ciocia Marta umarła kilka tygodni temu, wujek postanowił więc wziąć się za sprawę przepisu całkowitego spadku majątkowego na mnie - jego siostrzeńca.

Po wizycie u notariusza dowiedziałem się, że konieczna będzie jednak sprawa sądowa, podczas której rodzeństwo wujka - moja mama i ich bracia - muszą ponownie zrzec się spadku. Pomimo akapitu w testamencie, mówiącym o przejściu połowy spadku cioci w ręce wujka w momencie jej śmierci, który podkreśliłam wyżej.

Dla mnie wydawało się to jednak logiczne - w ręce wujka przeszedł cały majątek wraz z momentem śmierci cioci. Czy sprawa sądowa jest w tym przypadku naprawdę zasadna?

Dziękuję za pomoc.

Sklero_San napisał:
Kto napisał ten testament?

Z tego co rozumiem oboje stawiający się - ciotka z wujkiem - w obecności notariusza.

Taki przynajmniej dopisek widnieje pod testamentem.

endajs napisał:
Z tego co rozumiem oboje stawiający się - ciotka z wujkiem - w obecności notariusza.
To niemożliwe. Testament wspólny byłby nieważny a na to nie pozwoliłby notariusz. Sprzeczność.
Czy to jest testament w formie aktu notarialnego czy własnoręczny?

Sklero_San napisał:
To niemożliwe. Testament wspólny byłby nieważny a na to nie pozwoliłby notariusz. Sprzeczność.
Czy to jest testament w formie aktu notarialnego czy własnoręczny?

W formie aktu notarialnego. Może źle to określiłem - są dwa akty notarialne, jeden z podpisem wujka, drugi z podpisem cioci. Nie jest to jeden "wspólny".

endajs napisał:
Po wizycie u notariusza dowiedziałem się, że konieczna będzie jednak sprawa sądowa, podczas której rodzeństwo wujka - moja mama i ich bracia - muszą ponownie zrzec się spadku.
To może pójdźcie do innego notariusza bo nie rozumiem. Przecież Twój wujek ma prostą drogę do zostania jedynym spadkobiercą całości spadku siostry na podstawie jej testamentu.

Według mnie kolejność jest następująca:
1) wujek przyjmuje spadek przypadający mu z testamentu po swojej zmarłej siostrze,
2) wujek daruje udział 1/2 w nieruchomości dla Twojej mamy a mama od razu daruje ten udział dla Ciebie (w jednym akcie notarialnym dwie darowizny).
Dzięki temu unikniesz zapłaty podatku od darowizny od wujka bo przechodzi on przez Twoją mamę. Darowizna między rodzeństwem jest zwolniona z podatku od darowizn. Darowizna między rodzicem a dzieckiem jest zwolniona z podatku od darowizn.

Powrót