spadek po zmarłym bracie

• Autor wątku Autor wątku olak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olak87

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Mam takie pytanie, mój brat wraz z żoną mieli mieszkanie własnościowe, wykupili je w 2003r wczesniej było to mieszkanie tylko na brata dostał je z firmy w której pracował był najemcą tego mieszkania, brat zmarł dwa lata temu, została po nim żona, która zmarła 2 miesiące temu, nie mieli dzieci. Po bracie została trójka rodzeństwa( ja brat i brat) a po jego żonie siostra, czy należey nam sie to mieszkanie i w jakiej części ? Czy ta siostra mojej zmarłej bratowej dziedzicy więcej niż my ?? Czy każdy dostaje po połowie i ja wraz z rodzeństwem naszą połówką mamy się podzielić między troje ?

Jeżeli mieszkanie było własnością twojego brata to żona po mężu dziedziczy 3/4 jeśli byli bezdzietni . 1/4 rodzeństwo męża.Czyli siostra żony ma 3/4 mieszkania po siostrze. A rodzeństwo po bracie1/4 na trzy osoby.

Wydaje mi się, że żona dziedziczy po meżu 1/2 spadku. Rodzeństwo męża pozostałe 1/2 (czyli każdy brat po 1/6). Po smierci żony dziedziczy jej siostra (zakładając oczywiście, że nie żyja już rodzice obu małżonków).
Mam tylko wątpliwość do kogo należało mieszkanie. Jeżeli małżonkowie wykupili je w czasie trwania małżeństwa to byli jego współwłaścicielami i obecnie (z moich wyliczeń) wynika, ze właścicielami są:
siostra żony 3/4, bracia męża po 1/12 (czyli razem 1/4)
Wyszło tyle, ile podała tosia35 ale przy założeniu, że mieszkanie było wspólne (tosia35 pisała, że "jeżeli mieszkanie było własnością twojego brata")

Ponieważ chodzi o mieszkanie to i tak musicie przeprowadzić sprawę spadkową. Sąd (albo notariusz) bedą wiedzieli najlepiej jak dokonać tego podziału.

Ostatnia edycja:
Powrót