Spadek po zmarłym dziadku i babci

• Autor wątku Autor wątku Bodzio1202
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bodzio1202

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień Dobry
Mam pytanie dziadek Umarl 50 lat temu moj ojciec nie zdazyl przepisac Nieruchomosci w tym wypadku dom jednorodzinny i dwa pola, babcia umarla 5 lat temu, w księdze wieczystej widnieje dziadek, teraz pytanie moj ojciec ma dwie siostry jedna niepełnosprawna ale mieszka z nim nikt nie jest jej opiekunem, teraz chcemy zrobić spadek , wezwałem rzeczoznawcę ktory ma oszacowac nieruchomosc i chcialem zadac pytanie jak to będzie wyglądać? czy to będzie przepisywane z dziadka na babcie i później dopiero na mojego tate i dwie siostry? i jeszcze jedno rzeczoznawca powiedział mi ze stan budynku będzie wyceniany z dniem w którym zmarł mój dziadek w takim jak był wtedy stanie i trzeba jakieś zdjęcia albo świadków a nie w takim jak jest teraz bo trochę go wyremontowaliśmy bo jak chcieli byśmy przez notariusza to będzie dzielony w takim stanie jak jest teraz i trzeba będzie spłacić ta jedna siostrę mojego taty która nie chce sie odpisac czy dobrze rozumiem? jak można to najlepiej zrobić?

Bodzio1202 napisał:
czy to będzie przepisywane z dziadka na babcie i później dopiero na mojego tate i dwie siostry?
Trzeba będzie wnieść o stwierdzenie nabycia spadku po obojgu dziadkach - można na jednym wniosku ale z podwójną opłatą. Alternatywnie dwa akty poświadczenia dziedziczenia u notariusza po obojgu dziadkach z tym, że możliwość skorzystania z tej ścieżki zależy od stanu zdrowia tej osoby z niepełnosprawnością ponieważ musiałaby w jakiś sposób uczestniczyć przy sporządzaniu aktu poświadczenia dziedziczenia. Dział spadku odbędzie się już tylko pomiędzy pana ojcem i jego siostrami. Zawierając u notariusza umowę o dział spadku strony same ustalają co komu przypada i czy ze spłatą i jaką. Pana ojciec może reprezentować swoją siostrę z niepełnosprawnością ale musiałby wcześniej otrzymać od siostry pełnomocnictwo notarialne do reprezentowania jej w dziale spadku. Jeżeli sprawa o dział spadku odbędzie się w sądzie to wartość ustala biegły sądowy jeżeli strony nie są w stanie się porozumieć co do tego. Wysokość spłaty uzależniona jest wtedy od wartości wskazanej przez biegłego. Wartość określa się na dzień otwarcia spadku. Można w jednym wniosku do sądu połączyć wnioski o stwierdzenie nabycia spadku po dziadku, po babci oraz wniosek o dział spadku po obojgu dziadkach oraz o podział ich majątku dorobkowego jeżeli te nieruchomości stanowiły majątek wspólny dziadków.

Bardzo dziękuje za odpowiedz, czyli wprowadzono mnie w błąd bo powiedziano mi ze wartość domu będzie szacowana w takim stanie jak był z dniem zmarcia dziadka a czytam i rozumiem ze będzie z dniem otwarcia spadku czyli na dzień dzisiejszy. To już wszystko zrozumiałe.

Powrót