Spadek po zmarłym-jak liczyc

• Autor wątku Autor wątku Iza2221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iza2221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich,
Mam pytanie 24.04.2023 otrzymałam pismo od komornika, ze umarza on postępowanie egzekucyjne z uwagi na smierć dłużnika, mojego ojca, który zmarł 22.11.2022 roku. Dopiero w tym momencie dowiedziałam się ze moj ojciec zmarł. Wcześniej w gole nie miałam takiej wiedzy.
Czy dobrze rozumiem ze od daty 24.04.2023 mam pół roku na to żeby zrzec się spadku?

Gdybym np. Dowiedziała się ze zmarł 22.11.2022 to jak musiałabym liczyć te 6 miesięcy? Do którego dnia miałabym czas żeby zrzec się spadku (jaka byłaby konkretna data)?

Termin oznaczony w miesiacach kończy się z upływem dnia, który nazwa lub data odpowiada początkowemu dniowi terminu, a jeśli w ostatnim miesiącu nie ma takiego dnia to z upływem ostatniego dnia miesiąca.
Przekładając język przepisy na "ludzki" skoro dowiedziałaś się o śmierci ojca 24.04.2023r. to ostatnim dniem w którym możesz odrzucić spadek jest 24.10.2023r., gdybyś dowiedziała się o jego śmierci od razu 22.11.2022r. ostatnim dniem terminu byłby 22.05.2023r.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Bardzo dziękuję za informacje.
Mam jeszcze jedno pytanie czy dla notariusza wystarczy ze przedłożenie mu skrócony odpis aktu zgonu żeby mógł przygotować akt?

a nie jest przypadkiem tak że skoro dowiedziałem się dziś a upłyneło już dawno te 6 miesięcy to mogę się zrzec za pośrednictwem sądu w ciagu 12 miesięcy ?

Dowiedziałeś się o czym? Bo termin do złożenia oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku wynosi 6 miesięcy od momentu gdy spadkobierca dowiedział się o swoim powołaniu do spadku. Tj. W przypadku bezpośrednich spadkobierców ustawowych od momentu gdy dowiedzieli się o śmierci spadkodawcy, a w przypadku dalszych spadkobierców od momentu gdy dowiedzieli się o odrzuceniu spadku przez spadkobierców wcześniejszych. Dla każdego spadkobiercy ten termin biegnie indywidualnie. Oczywiście czasami problemem może być kwestia dowodowa np. ustalenie kiedy ktoś dowiedział się np. o śmierci rodzica i dlaczego tak późno ale to odrębna kwestia.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Mandoz napisał:
a nie jest przypadkiem tak że skoro dowiedziałem się dziś a upłyneło już dawno te 6 miesięcy to mogę się zrzec za pośrednictwem sądu w ciagu 12 miesięcy ?

Mylisz z inną instytucją.

Termin na przyjęcie/odrzucenie spadku liczy się o dowiedzenia o tytule powołania. Od tego czasu jest 6 miesięcy na złożenie oświadczenia. Brak oświadczenia - przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza.

Natomiast jeżeli ktoś w tym terminie albo złoży oświadczenie, albo nie złoży mimo wiedzy że jest spadkobiercą (czyli de facto dojdzie do przyjęcia z dobrodziejstwem inwentarza), a takie działanie będzie wynikiem błędu (w rozumieniu kodeksu cywilnego) albo postępu, to wtedy ma 1 rok na złożenie do sądu wniosku o uchylenie się od skutków prawnych (nie)złożenia oświadczenia o przyjęciu/odrzuceniu spadku.

Powrót