spadek (podatek)

• Autor wątku Autor wątku Kleryk88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kleryk88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sprawa ogólnie wygląda tak mój dziadek i babcia posiadają dom z działką, jakieś 30 lat temu zmarł mój dziadek i w tamtym czasie babcia nie uregulowała sytuacji prawnej bo podatek od wzbogacenia był duży, moja babcia ma 2 córki każda z niż ma 1 dziecko (jedna oczywiście ma mnie) a 2 córka moją kuzynkę.

I teraz sytuacja jest taka moja babcia chciała by to przepisać na mnie i na moją kuzynkę oczywiście wszyscy po drodze się zgadzają mężowie córki ale jak będzie wyglądała sprawa tej części domu i posesji po dziadku czy będzie trzeba zapłacić podatek od wzbogacenia czy będzie to załatwione na nowych zasadach co teraz są i nie będzie podatku

albo prosił bym kogoś kto się na tym zna by wytłumaczył mi jak to będzie wyglądać, a i jeszcze dodam że jestem pełnoletni i nadal się uczę

nie mam pojęcia co się stało ja pisałem chyba w dziale Prawo rodzinne i opiekuńcze

W momencie śmierci dziadka ( zakładam, że dziadkowie mieli wspólność majątkową) - połowę wspólnego majątku dziadków dziedziczyły: babcia i dwie córki w częściach równych po 1/3, czyli po 1/6 całego majątku. Zatem dzisiaj babci przysługuje 1/2+1/6=2/3, a córkom po 1/6 całego majątku wspólnego dziadków, czyli darowiznę na Was musi zrobić babcia i Wasze mamy. Aktualnie podatku od darowizn i spadków, w pierwszej grupie podatkowej, nie ma, ale uwaga!- tak czy tak trzeba fakt darowizny zgłosić w us w przeciągu miesiąca od dnia powstania zobowiązania podatkowego, chyba że nabycie następuje na podstawie umowy zawartej w formie aktu notarialnego. :)

czyli w takiej sytuacji nie będzie żadnych opłat podatkowych, i jakiś kosmicznych kwot do zapłaty

a czy zgłoszenie to jest tylko formalność potwierdzającą wzbogacenie się czy też będzie trzeba zapłacić jakiś podatek

i co to znaczy "w pierwszej grupie podatkowej"

dzięki za szybką odpowiedz

przeczytałem to jeszcze raz i wiem teraz że ja będę wolny od zapłaty odpadku bo dostanę ją już po nowelizacji ustawy i likwidacji podatku w linii prostej

ale czy uregulowanie kwestii spadkowej z dziadka który zmarł 30 lat temu na moją babcie i 2 córki czy to będzie opodatkowane z racji że powinni to uregulować 30 lat temu a wtedy prawo uwzględniało zapłatę podatku, czy będzie to rozwiązane już na nowych zasadach w których w linii prostej nie ma podatku

prosto mówiąc czy moja babcia, mama i ciocia będą musiały płacić za otrzymany spadek

Powrót