spadek-podział mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Ojciec35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ojciec35

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam wszystkich
Mam po swoim ojcu 1/12 stą (jedną dwunastą) w spadku mieszkania.
W księdze wieczystej istnieje 1/12( jedna dwunasta) mojej części mieszkania
Ojciec umarł.
Jego żona chce mnie spłacić, ponieważ chce to szybko mieszkanie sprzedać.
Mieszkanie było komunalne ojca mojego. Wykupili od urzędu miasta w 2013r.
Przypisana została połowa mieszkania na syna z drugiego małżeństwa i jedna czwarta żona i jedną czwartą miał mój ojciec .
Ojciec zmarł w 2016r, ojca żona złożyła o podział mieszkania i sąd mi przyznał jedną dwunastą części mieszkania.
W 2017r odbyła się sprawa w sadzie o podział tego mieszkania, przyznaną dostałem jedną dwunastą mieszkania.

1) Czy tu nic nie było oszukane bo żona miała prawnika a ja nie miałem
2) Czy muszę z tym iść do sadu o spłatę ,czy mogę to załatwić to bezpośrednio u notariusza?

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich.

Jezeli miedzy wami jest zgoda to możecie to załatwić u notariusza.

Ojciec miał mieszkanie komunalne,wykupił z urzędu za życia, niby od razu było podzielone z drugiego małżeństwa na syna jedna druga, na żonę jedna czwarta, i mój ojciec miał jedną czwartą. Żona złożyła pozew o podział i mi sąd jako z pierwszego małżeństwa synowi sąd przyznał jedną dwunastą części mieszkania ( bo tak żona jego chciała)
Czy to sprawiedliwie sąd uznał taki podział bo mnie to coś trapi
Zaznaczę jeszcze to że dzisiaj miałem z ojca żona spotkanie która mi w parku podsunęła zlożyć podpis osobisty podając nr dowodu pesel i zaznaczając w tym dokumencie że przysługuje mi 16 tys zł a pieniędzy nie mieli, matka była świadkiem z boku i pokierowała mnie żeby iść do notariusza, ja nic dzisiaj nie podpisałem i udałem się do notariusza. Pan notariusz uświadomił panią jakie dokumenty ma złożyć aby zakończyć sprawę spadkową
Czy jest taki podział zgodny z prawem
Proszę o odpowiedź

Ostatnia edycja:
Z tego co napisales wynika ze przysluguje Ci 1/3 spadku po ojcu, czyli 1/12 mieszkania jest Twoja.

Żona po ojca śmierci chce mnie spłacić z mieszkania. Ja chcę to załatwić przez Notariusza.
Jakie dokumenty tamta strona ma dostarczyć do notariusza?
Czy jakieś niejasności są w dokumentach wynikające z podziału, to czy notariusz mi to powie?

Wszystkiego dowiesz się w kancelarii notarialnej. W zasadzie bardziej zainteresowana powinna być strona przejmująca Twój udział. Jednak możecie umówić się inaczej.

Powrót