Spadek- prawo do lokalu

• Autor wątku Autor wątku kasia_k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia_k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
w mieszkaniu po moich rodzicach mieszkał brat, po śmierci brata postanowiłam przeprowadzić postępowanie spadkowe i wtedy do sprawy włączyła sie kobieta która twierdziła że była jego konkubiną... moje pytanie brzmi
1 czy gdyby ona wygrała (mój brat w testamencie mail zapisaną cześć po tacie) czyli by miała większa cześć mieszkania ode mnie mogłaby decydować co sie stanie z tym mieszkaniem?
2 czy ja jako rodzina mam prawo ja spłacić... nawet gdyby ona chciała zatrzyma to mieszkanie i spłacić mnie? Bardzo mi zależy aby mieszkanie po moich rodzicach zostało w rodzinie

z góry dziękuje za odpowiedz...

chodzi mi o to, ze ja mam testament( nowszy niż ta...

konkubina ale napisany ręcznie) a ona podważa mój testament.więc co by było gdyby jej sie udało wygrać i miałaby większą część tego mieszkania? czy ja jako rodzina mogę zatrzymać to mieszkanie i ją spłacić ???(nawet gdyby ona także chciała zatrzymać to mieszkanie i spłacić mnie). mieszkanie w tej chwili stoi puste i chciałabym rozpocząć w nim remont ale boję się ze jak ona wygra to będzie chciała je zatrzymać i spłacić mnie a ja poniosę straty wynikające z remontu

Proszę o pomoc....

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

1) Zakładam, że kunkubina podważyłaby Twój testament i miałaby większy udział w mieszkaniu

- sąd będzie nakłaniał Was do zgodnego przeprowadzenia podziału, wskazując Wam potencjalne możliwości,

- zakładając, że zgody nie osiągniecie - sąd dokona fizycznego podziału nieruchomości (jeżeli taki podział będzie możliwy) proporcjonalnie do przypadających udziałów,

- jeżeli podział nie będzie możliwy raczej pierwszeństwo będzie przysługiwało osobie, która będzie miała większy udział,
(raczej, bo o tym będzie decydował interes społeczno-gospodarczy),

- kwestia więzów rodzinnych, które łączyły Cię z bratem nie daje Ci żadnych praw, może być jednak argumentem (zwróć uwagę, że konkubina także może argumentować, że mieszkanie ma dla niej wartość osobistą),

Kwestia testamentu:

- z okoliczności, które przedstawiłaś nie wynika, czy udziały w spadku, które przypadały Tobie i twojemu bratu są równe, czy nie,

- testament pisemny powinien być w całości napisany pismem ręcznym, podpisany i opatrzony datą,

- Jeżeli spadkodawca sporządził nowy testament nie zaznaczając w nim, że poprzedni odwołuje, ulegają odwołaniu tylko te postanowienia poprzedniego testamentu, których nie można pogodzić z treścią nowego testamentu.

1. Ty posiadasz późniejszy testament? Czy jest zgodny z wymogami przepisów KC na temat testamentów?
2. Jeśli sąd uzna posiadany przez Ciebie testament za nieważny, to nadal masz część poi swoich rodzicach i nie musisz zgadzać się na pomysły spadkobierczyni brata.
3. Kto kogo ma spłacić zadecyduje sąd.

Powrót