spadek problem

• Autor wątku Autor wątku moro85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moro85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam!! trzy lata temu zmarła moja matka!!!! opróczn niej w domu mieszkał ojciec, ja , brat i jego żona!!!!! matka i ojciec nie dogadali sie kto ma dziedziczyć tzn. ja czy mój brat!!!!! na dzień dzisiejszy mój brat dogadał sie z ojcem i zostaje "dziedzicem". moje pytanie jest takie co w taim układzie mi sie należy i czego moge żądać od brata?? dodam że wszyscy jesteśmy zameldowani nawet żona mojego brata !!!!

Kwestie zameldowania, zamieszkania i dogadania nie mają żadnego znaczenia w sprawie. Jeżeli zmarła Pana matka. Zakładając, że oprócz Pana i brata matka nie miała innych zstępnych, to ojciec, brat i Pan dziedziczą po matce każdy po 1/3. Dodać należy, iż ojciec zachowuje swoją połowę majątku wspólnego małżonków.

a po śmierci ojca jak sprawa bedzie wyglądała!!!! w przypadku jak nie przekaże swojej częsci żadnemu z synów!!!!!

Po śmierci ojca Ty i twój brat dostaniecie po połowie tego, co należało do Waszego ojca (jeżeli nie bedzie testamentu). Czyli ostatecznie będziecie włascicielami po połowie.

PS Po co tyle wykrzykników? W obu Twoich postach naliczyłem ich 29

dzieki za odpowiedz na moje pytania!!!!!

Powrót