Spadek - prośba o wsparcie i pomoc

• Autor wątku Autor wątku Wiesia61
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiesia61

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Zwracam się z prośbą o pomoc dotyczącą spadku i kwestii dziedziczenia.
Wiele lat temu zmarła moja matka pozostawiając bardzo duży majątek ( ziemia oraz dom), który od tej chwili jest użytkowany przez jedno z rodzeństwa. Proszę o informację jaki sposób rozpocząć sprawę spadkową, jak uzyskać jakiekolwiek informację na temat majątku, który pozostał i jaki jest jego status ? Nie dysponuję żadnymi dokumentami, które mogłyby posłużyć jako punkt zaczepny. Dodatkowo kontakt z osobą, która dysponuje majątkiem jest utrudniony i żadnych informacji nie uzyskam. Do jakiej instytucji udać się aby cała procedura została uruchomiona ? Dodatkowo chciałabym zapytać czy po 16 latach od śmierci matki taka sprawa nie jest już przedawiona? Obecnie posiadam problemy finansowe związane z działaniem komornicznym oraz prawdopodobnie jestem spadkobiercą majątku, którym nie dysponuję i na temat którego nie uzyskam informacji od rodzeństwa. Czy zgłoszenie tego faktu do komornika ulatwiłoby określenie jaki majątek mi przysługuje i ewentualnie pomocy w uplynnieniu go celem spłaty zadłużenia? Proszę o pomoc gdyż nie mam pojęcia do jakiej instytucji udać się w pierwszej kolejności by poznać sytuację.

Powrót