Spadek - proszę o wskazówki

• Autor wątku Autor wątku Maria49
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maria49

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Moja sprawa nie jest szczególnie skomplikowana pod względem prawnym, chodzi mi bardziej o jakieś ogólne wskazówki co do mojego dalszego postepowania. Mianowicie w grudniu zmarł mój ojciec ( matka już nie żyje), nie mieszkał on jednak z nami tylko ze swoja drugą zoną ( dzieci nie mieli). Jesli dobrze się orientuje w takiej sytuacji spadek powinien przypadać żonie mojego ojca i mi ( jestem jedyna córką). Chcialam się dowiedzieć jakie kroki powinnam teraz podjąć. Czy mogę się w jakis sposob dowiedzieć czy ojciec pozostawił testament?, czy moge sie tez dowiedzieć co tak na prawdę w skałd tego ewentualnego spadku wchodzi, bo nie mam nawet pojęcia czy ojciec wszystkiego przed smiercią na żonę nie przepisał.Na dobra sprawe nawet nie wiem czy bede w ogóle do tego spadku powołana.
Z tego co czytałam juz tutaj i na innych stronach to powinnam udac się do notariusza aby spisać oświadczenie o przyjeciu spadku ( chcę przyjąć z dorodziejstwem inwentarza) i moja watpliwośc jest taka, kto ma tego spisu inwentarza dokonać , zapewne ja bede musiała za to zapłacić , co oczywiscie rozumiem ale ja mam tez wykazać co wchodzi w skład spadku aby dokonac spisu?
Jakie sa dalsze kroki czy mam sie udac tez do jakiegoś sądu o stwierdzenie nabycia i ewentualnie kiedy? bo w tym momecnie to juz zupelnie nie wiem jakie działania powinnam teraz i póżniej podjąć.
Jesli ktos będzie łaskaw wytłumaczyć laikowi w przystepny sposób tę procedurę to z góry bardzo dziekuję
Maria

Moim zdaniem
powinna się Pani porozumieć z małżonką Pani ojca w tej sprawie. W skład spadku również mogą wchoszić długi. W razie braku porozumienia może Pani złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po ojcu i wskazać małzonkę ojca. Wtedy może zostać ujawniony testament oraz majątek jaki pozostawił po sobie spadkodawca. Jeżeli majątek został przepisany na małżonkę to być może w formie darowizny wtedy należy się Pani zachowek.
Nie musi Pani u notariusza składać oświadczenia- notariusz i tak wysyła oświadczeniem do sądu spadku. oświadczenie można złożyć w sądzie.

Powrót