Spadek - pytania

• Autor wątku Autor wątku marb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich!
Sytuacja wygląda następująco:
Moja Ciocia - (żona wujka, brata mojego ojca) chce w spadku - "Testament Akt Notarialny" dać mi mieszkanie. Ciocia jest wdową, jedyny syn Cioci zmarł, był kawalerem i nie miał dzieci. Rodzice Cioci nie żyją, ale Ciocia ma rodzeństwo dwie siostry i brata. Brat i jedna z sióstr nie żyją ale żyją ich dzieci, druga siostra żyje 86 lat i również ma dzieci.
Pytanie:
Czy po ogłoszeniu Testamentu, rodzeństwo Cioci i dzieci po zmarłej siostrze i bracie mogą domagać się ode mnie-jedynego spatkobercy zadośćuczynienia-ZACHOWKU?
Ciocia nie chce bym po jej śmierci spłacał jej rodzinę, jak mamy postąpić?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
gg-10883827

Zgodnie z art. 991 uprawnionymi do zachowku lub jego uzupelnienia sa zstepni (dzieci,wnuki itd) oraz malzonek spadkodawcy, a w ich braku rodzice spadkodawcy.

Z powyzszego wynika ze rodzenstwo spadkodawcy a tym bardziej zstepni rodzenstwa spadkodawcy nie maja nigdy roszczenia o zachowek.

Nie bedziesz musial wiec nikogo splacac:)

Testament powinien powolywac Ciebie do spadku po zmarlej cioci.
Notariusz zadba o prawidlowe sformulowanie testamentu.

Dura_lex , ale czy rodzeństwo Cioci nie należy do I - grupy spadkobierców, którym należałby sie zachowek?
Dura_lex dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam

Napisalem juz powyzej ze rodzenstwu nigdy nie przysluguje zachowek.

Witam mam pytanie... Jeżeli jest rodzeństwo brat i siostra. Brat ma syna i żonę... Brat bierze kredyt,żyruje ten kredyt jego ojciec... mija kilka lat kredyt jest nie spłacony. Brat nie żyje, ojciec nie żyje matka nie żyje.. zostaje siostra syn i żona brata. Na kogo przechodzi obowiazek spłaty tego kredytu?

W pierwszej kolejnosci na syna i zone brata po 1/2

[cytat="Dura_lex"]W pierwszej kolejnosci na syna i zone brata po 1/2[/cytat]

aha a czy siostra tez moze byc pociagnieta do splacania tego długu?, i czy ten dług może po jakimś czasie ulec przedawnieniu?

Żona i syn odrzucili spadek? Jeśli nie, to siostra nie będzie płacić za brata.
Dług teoretycznie może się przedawnić, ale banki raczej pilnują terminów i nie dopuszczają do przedawnienia.

[cytat="demagogia"]Żona i syn odrzucili spadek? Jeśli nie, to siostra nie będzie płacić za brata.
Dług teoretycznie może się przedawnić, ale banki raczej pilnują terminów i nie dopuszczają do przedawnienia.[/cytat]

Dziękuję bardzo za pomoc.

Powrót