Spadek – Pytanie

• Autor wątku Autor wątku adibak20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adibak20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Mam pytanie następujące do Was:

Jestem siostrą zmarłego 28 lat temu brata. Brat był żonaty i ma dwoje obecne dorosłych dzieci. Po śmierci brata , moja bratowa oddziedziczyła majątek po bracie (tj. mieszkanie, samochód itp.)
W tej chwili odbywa się sprawa spadkowa po moim i mojego brata ojcu. Czy bratowa dziedziczy cos i w jakiej części, to że dzieci mojego brata dziedziczą to ja wiem.

Kc stanowi:
Art. 931. (...)
§ 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.
Z powyższego przepisu - jak dla mnie - wynika, że do spadku powołane są za brata jedynie jego dzieci, ale nie jego małżonka.

A jak na sprawie spadkowej która już sie odbyła a bratowa zataiła fakt dziedziczenia po mężu to co teraz trzeba robić??

adibak20 napisał:
Spadkowej po teściu.
A co ona tam robiła skoro ustaliliśmy, że tylko dzieci tam powinny być.
Po Waszym ojcu dziedziczą Pani oraz dzieci brata i ewentualnie mama jeśli żyje, ale co robiła na tej sprawie bratowa?

Była ponieważ wymieniono ją jako uczestnika na życzenie wnioskodawcy.

Wedle mojej wiedzy być jej tam nie powinno, bo nie ma nic do spadku teścia tylko jej dzieci, które weszły w prawa ojca.
Nie mogła tez nic zataić bo z mocy prawa dziedziczy po własnym mężu, więc jest to takie działanie jak chowanie się za łopatę.
Jeżeli sprawa stwierdzenia nabycia spadku się odbyła (a z tego co Pani pisze można wywnioskować że tak), to już z tego wynika czy coś otrzymała czy nie a otrzymać nie powinna.

Ostatnia edycja:
Powrót